Tek tedavisi glütensiz besin diyeti olan Çölyak hastalarının ürünleri Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmaya devam ediyor. Glütensiz gıdalar ile buluşturulan Çölyak hastaları sağlıklı ve güvenilir yiyeceklere ulaşmanın kolaylığını yaşıyor.Çölyak hastaları ürünleri piyasada bulmakta zorlanıyor, bulsalar da fiyatları oldukça pahalı olan ürünleri temin edemiyor. Sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde Çölyak hastalarının hayatlarını kolaylaştırmak amacı ile geçtiğimiz yıllarda bir projeye imza atan Ordu Büyükşehir Belediyesi ekipleri, glütensiz besin desteğine bu yılda devam ediyor.

Piyasada Zor Bulunan Ürünlere Kolayca Erişiyorlar

Ordu’da başvuruda bulunan ve ekonomik anlamda ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen Çölyak hastaları için içerisinde glütensiz un, ekmek karışımı, makarna, pirinç, kurabiye, yulaf ezmesi, cips, kakao, puding gibi ürünlerin bulunduğu paketler hazırlanarak kapı kapı teslim ediliyor. Ömür boyu diyet yapmak zorunda olan Çölyak hastaları Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen bu destek ile piyasada zor bulunan bu ürünlere kolayca erişiyor.

Düzenli olarak dağıtılan ürünler yine hastalar ile buluşturuldu. Ordu’da bulunan ihtiyaç sahibi 106 çölyak hastası için özenle hazırlanan paketler evlere götürülerek teslim edildi. Aldıkları hizmet karşısında memnuniyetlerini dile getiren hasta ve hasta yakınları teşekkürlerini ilettiler.

Çölyak Hastalığı Nedir?

Buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan glüten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalık olan Çölyak, genellikle 1 yaşından sonra glüten içeren besinlerin tüketilmeye başlanması ile birlikte ortaya çıkıyor.

Çölyak Tedavisi Nedir?

Çölyak hastalığının tedavisi için bulunmuş bir ilaç bir ameliyat ya da bir aşı yoktur. Bu kesinlikle çölyak hastalığı tedavi edilmiyor demek değildir. Tedavinin en önemli noktası gluten içeren tüm gıdaları ve ürünleri beslenmeden çıkartmaktır. Yani glutensiz yaşam fikrini hayat tarzı haline getirmektir. Kulağa çokta hoş gelmeyebilir ama glutenin yerini dolduracak birçok besin artık rahat bir şekilde temin edilir. Bu sağlandığında vakaların %90’ı tedaviye olumlu yanıt verir.

Alışverişte alınan tüm paketli gıdaların içeriğine dikkat edilmesi gerekir. Unlu mamullerde glutensiz kek, kurabiye, un çeşitlerine yönelmek gerekir. Gıdalar dışında kozmetik ürünlerinde, şampuanda, diş macununda ve ilaçlarda da gluten olabileceği akılda bulunmalı ve bu diyet ömür boyu sürdürülmelidir.

Glutenli besinlerin alınmamasına bağlı bazı besin depoları eksilir. Bunların da farkında olup eksilen besin depolarını belirleyip bunların yerini doldurmak gerekir. Bunların başında D vitamini, demir, kalsiyum ve diğer eser elementler ve vitaminlerdir.

Bunların dışında çölyakla ilişkili tip 1 diyabet (şeker hastalığı) 1gA eksikliği (savunma hücresi) ve down sendromu gibi hastalıklar bulunur. Bunları da gözden kaçırmaması gerekir.

Gluten kısıtlaması ile ishali düzelmeyen vakalarda bazen yağ, soya proteini ve süt ürünlerine karşıda hassasiyet olabileceği için bunlarda da kısıtlamaya gidilir.

Tedaviye cevap vermeyen çölyak hastalarında ilk düşünmesi gereken diyete uyumsuzluktur. Bunun dışında laktoz eksikliği, refrakter spure, lenfoma kollojenaz sprue düşünülür.

Steroid ilacı diyete rağmen tedaviye olumlu yanıt vermeyen hastalarda kullanılır. Tabi buna kesinlikle doktor karar vermeli ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Peptidaz ilacı son yıllarda gluteni diyetten dışlamadan, zehirli gluten proteinlerini midede etkisiz hale getirerek çölyak kliniği oluşmadan önler. Bu ilaç çölyak hastaları için bir umut haline gelmiş durumda. Aynı şekilde buna doktor karar vermeli ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Tedavi sonrası hastanın kliniği, ince bağırsak iç duvarını yapısı ve biyopsisi sonucu normale döner.