ÖZEL HABER

BAŞKAN AKÇA’DAN, FINDIK ÜRETİCİSİNE DRONE İLE İLAÇLAMA MÜJDESİ!

Ordu, tarım sektöründe son teknolojiyi kullanmayı hedefleyerek verimliliği artırma noktasında çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalara örnek gösterilebilecek son hamle, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça’dan geldi.

Abone Ol

OLURSA GÜZEL OLACAK…

Geçtiğimiz günlerde, Çanakkale BİGA Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün’ün daveti üzerine her sene düzenlenen bu yıl da 17.’si gerçekleşen Tarım Fuarına katılan Başkan Atakan Akça, fuardan eli boş dönmedi.

ORDU UÇUŞA HAZIR MI?

Bölgemizde işlev görecek tarım aletleriyle alakalı incelemelerde bulunduğunu belirten Atakan Akça, Drone ile ilaçlama yönteminin bölgemize uygunluğunun test edilmesi sonucu, Altınordu Ziraat Odası olarak Karadeniz’de bir ilk gerçekleştireceklerini şu sözlerle ifade etti;

“Son zamanlarda yayılmaya başlayan Drone ile ilaçlama yöntemi bu fuarda dikkatimizi çeken sistem oldu. Burada yetkililerle yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda bölgemizde de drone ile ilaçlama yapılabilir mi? Sorusunu tartıştık. Yetkililer bize olabileceğini ama kesinlikle teknik bir analizin yapılması gerektiğiyle alakalı da görüşlerini bildirdiler. Bizde bu sürede drone üreticisi yetkililerini ilimize davet ettik. Zannediyorum ki inşallah önümüzdeki günlerde ilimize gelerek bizleri ziyaret edecekler. Gelen yetkilileri araziye götüreceğiz ve uygulanabilirliği orada bir analiz edeceğiz. Eğer bölgemizde uygulanabilir durumu söz konusu ise biz Altınordu Ziraat Odası olarak, ilklerin altına imza atan bir oda olarak drone ile ilaçlamayı da Karadeniz bölgesinde bir ilk olarak Ziraat Odamıza kazandırmış olacağız. Elbette ki yapılan incelemeler ve bölgemize uygunluğu sonucunda bu gerçekleşecek”

KÖŞE BUCAK İLAÇLAYACAK!

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, drone ile ilaçlamanın fındık üreticisi için iş yükü ve ürüne bakım açısından çok fazla faydasının olacağını belirterek;

“Drone ilk olarak çok kısa sürede bir ilaçlama yöntemi. Biliyorsunuz bölgemizde artık kimyasal ilaçların yüzde 99’u sulu bir şekilde atılıyor ve hakikaten birçok bölgede de işçilik çok yüksek bir karşılık buluyor. Eğer Drone’u bu bölgeye uygulanabilir pozisyonuna getirebilirsek, 7 dönüm araziyi 10 dakikada ilaçlayacak. Bu bir kere işçilikten bir kar sağlayacak üreticimize, ayrıca kullanılan ilacı homojen bir şekilde araziye atma imkanı bulacak. Yani biliyorsunuz biz yerel yöntemlerle yapmış olduğumuz ilaçlamalarda neredeyse yüzde 70’ini ilaçlayabiliyoruz, yüzde 30’una çok fazla ulaşma imkanına sahip değiliz. Nihayetinde bunu bir işçi uyguluyor ve çok irdelemeden bir ilaçlama yapılabiliyor. Ama drone ile yapılan ilaçlamada her metrekaresine aynı sıvı uygulaması yapılabileceği için çok daha başarılı bir uygulama olacak. Kullandığınız kimyasalın en ücra köşelere kadar ulaşması sağlanacak” açıklamasında bulundu.

HER BOYUTTAN DEĞERLENDİRİLİYOR

İşin, maliyet boyutunu da hesapladıklarını belirten Akça, “Biz bunu bir maliyet hesabı yaparak üreticimize en düşük şekilde nasıl hizmetine sunarız bunun da hesabını yapacağız. Bu drone profesyonel bir pilotun kullanması gerekiyor. Baya kapsamlı ve kullanılması profesyonellik isteyen bir araç. Dolayısıyla herşeyin maliyetini yapacağız, üreticimize de ilaçlama konusunda ve arazilere daha homojen bir şekilde kimyasal kullanmak konusunda yardımcı olacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Haber: Yeşim Durkut/Ordu Yeni Dönem