ÖZEL HABER

Yeni Deprem Haritasında Ordu 3. Derece Riskli Bölge Olarak Yer Aldı!

Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından geçen iki yılın ardından, deprem riski ve alınması gereken önlemler yeniden gündeme geliyor.

Abone Ol

Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından geçen iki yılın ardından, deprem riski ve alınması gereken önlemler yeniden gündeme geliyor.

Türkiye’de 45 il ve 110 ilçenin diri fay hatları üzerinde yer aldığı belirtilirken, güncellenen fay hattı haritasına göre Ordu da 3. derece riskli il olarak sınıflandırıldı.

Jeoloji Mühendisleri Odası Ordu İl Temsilcisi Yekta Yüksel, Ordu’nun sıvılaşma potansiyeli olan bir zemin üzerinde bulunduğunu ve bu durumun olası bir depremde büyük riskler taşıdığını vurguladı.

"Ordu'nun Depremsellik Özelliği Güncellenmeli"

Yekta Yüksel, geçmişte Ordu’nun depremselliğinin güncellenmesi gerektiğini savunduğunu belirterek, Kuzey Anadolu Fay Hattı'na yaklaşık 100 km mesafede bulunan kentin, Karadeniz açıklarında keşfedilen fay hatlarıyla da risk taşıdığını ifade etti. Yüksel, “Karadeniz’de sahile paralel ve dikey kesen faylar bulunuyor. Gülyalı Fayı, Trabzon ve Rize’deki fay hatları bu kapsamda değerlendirilmelidir. Hatta yaklaşık bir ay önce Akçaabat açıklarında denizde iki defa deprem meydana geldi” dedi.

Sıvılaşma Riski Büyük Tehdit Oluşturuyor

Ordu’nun eski yerleşim alanlarının yüzde 90’ının sıvılaşma potansiyeli yüksek zeminler üzerinde bulunduğunu ifade eden Yüksel, bu tür zeminlerin deprem dalgalarını geç ileterek daha yıkıcı etkiler yarattığını vurguladı. Yüksel, “Kaya zemin üzerinde sarsıntıyı anlık hissedersiniz ancak sıvılaşma potansiyeli olan zeminlerde dalgalı bir hareket oluşur ve yıkım etkisi artar” diye konuştu.

Sıvılaşma potansiyeli yüksek zeminlerde, binaların sağlam olsa bile temel altındaki malzemenin hareketi nedeniyle bina göçmeleri, yan yatmalar ve devrilmeler yaşanabileceğine dikkat çeken Yüksel, “Maraş depreminde bunun örneklerini gördük. Beş-altı katlı binaların camları bile kırılmadan tamamen devrildiğini gözlemledik” dedi.

Ordu’da Tsunami Riski de Var

Ordu ve Karadeniz kıyılarındaki diğer illerde depreme bağlı tsunami riskine de dikkat çeken Yüksel, tarihsel verilere dayanarak Trabzon’da yaklaşık 2 bin yıl önce meydana gelen bir depremde sur kapılarının kırıldığını hatırlattı. Samsun’dan Artvin’e kadar uzanan fay hatlarının bölge genelinde risk taşıdığını vurgulayan Yüksel, “Bu faylar şu ana kadar büyük bir deprem üretmemiş olabilir, ancak gelecekte üretmeyecekleri anlamına gelmez” dedi.

Kentsel Dönüşüm Yetersiz Kalabilir

Olası bir depremde Ordu’da büyük yıkımlar yaşanabileceğini belirten Yüksel, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda meydana gelebilecek 6 ve üzeri büyüklükteki depremlerin Ordu’da dolgu zeminler nedeniyle 7 ve üzeri şiddetinde hissedilebileceğini dile getirdi.

Depreme hazırlık kapsamında kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanması gerektiğini vurgulayan Yüksel, “İstanbul depremi konusunda uzman isimler Naci Görür ve Celal Şengör’ün uyarıları ortada. Gelmekte olan geliyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları büyük depremden önce tamamlanamayabilir” dedi.

"Tüm Zeminleri İyileştiremeyiz"

Ordu’nun zemin yapısının büyük oranda iyileştirilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Yüksel, risklerin farkında olunması ve yerleşim planlamalarının buna göre yapılması gerektiğini belirtti. Yetkilileri ve vatandaşları dikkatli olmaya çağıran Yüksel, deprem gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.