TEKNOLOJİ

Yapay zeka ve makineler ile insan etkileşimi anlatıldı

Düzce Üniversitesi Araştırma Dekanlığı tarafından düzenlenen “ARDEK Söyleşileri: Akademik Yayın ve Chat GPT” başlıklı etkinlikte, yapay zeka ve makineler ile insan etkileşimi anlatıldı.

Abone Ol

Cumhuriyet Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe; Düzce Üniversitesi Araştırma Dekanlığı Dekanı Prof. Dr. Emine Tekin, öğretim elemanları, üniversite öğrencileri, TED Düzce Koleji öğrenci ve öğretmenleri katıldı.

Prof. Dr. Emine Tekin’in yönetimindeki söyleşinin ilk sunumunu yapan Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pakize Erdoğmuş, “Yapay Zeka ile Teliften Bağımsız Eser Üretimi ve Chat GPT” başlığı altında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Chat GPT’nin resim, video içeriği, hikaye, senaryo gibi birçok ürün oluşturma özelliğinin olduğunu söyleyen Erdoğmuş, Chat GPT ile oluşturulan akademik makalenin doğruluğunun henüz kanıtlanmadığını, bu makalede yapay zeka tarafından gösterilen kaynakların da doğruyu yansıtmadığını ifade etti.

Yapay zekayı; makinelerin zeki insan becerilerini kazanması ve uygulaması olarak tanımlayan Erdoğmuş, bugün yapay zekanın hem soyut, hem de somut üretimde kullanıldığının altını çizdi.

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi ve Araştırma Dekanlığı Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Aysun Aydın ise “Akademide Chat GPT ve Etik Tartışmalar” başlıklı sunumunda; Chat GPT’nin kısa bir zaman içerisinde kullanılmaya başlandığını söyleyerek, ürettiği bilginin de etik ve doğruluk açısından sorgulandığını dile getirdi.

Chat GPT’nin önceden eğitilmiş dönüştürücü bilgi ürettiğini söyleyen Doç. Dr. Aysun Aydın, felsefi olarak bakıldığında ise; "Üretilen bilginin gerçek mi? Yoksa gerçekliğin temsilini mi yansıtıyor?” sorularının akla geldiğini dile getirdi. “Doğruyu mu arıyoruz? Yoksa ikna edici bir cevap yeterli mi?” diye soran Doç. Dr. Aysun Aydın, önemli bazı bilim insanların yapay zeka ile üretilen bilgilerin insanlar tarafından doğru olup olmadığının anlaşabileceğini savunduklarını ifade etti.

Chat GPT’nin akademik üretimdeki kalite, bilgi ve becerileri ortadan kaldıracağını savunan görüşlerin de olduğunu söyleyen Aysun Aydın, bu teknoloji ile üretilen bilgilerin kitleleri yanlış yönlendirebileceği anlayışının da olduğunu ifade etti.

Katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan konuşmacılara, yaptıkları başarılı çalışmalar ve sunumları için Araştırma Dekanlığı Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Bulut tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.