Ordu Büyükşehir Belediyesi, eserleriyle Osmanlı İmparatorluğu dönemine damga vuran Mimar Sinan’ın hayatının anlatıldığı “Mimarların Piri Sinan” adlı belgeseli Ordulu sanatseverlerle buluşturdu.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosunda düzenlenen program kapsamında oyuncular ve yönetmene plaket takdiminde bulunuldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün gerçekleştirdiği GENÇDES programı tarafından desteklenen belgeselin yönetmenliğini Mesut Gengeç, genel koordinatörlüğünü Bülent Günal, proje sorumluluğunu ise Yılmaz Aydın üstlendi. Dökü-drama yöntemiyle çekilen 60 dakikalık belgeselde Mimar Sinan’ın hayatı ve eserleri anlatılıyor.

Ordulu Tiyatro sanatçısı Coşkun Çetinalp’in Mimar Sinan’ın yaşlılığını oynadığı ve Mimarların Piri’ne iç sesiyle hayat verdiği belgeselin omurgasını Mimar Sinan’ın biyografisi olarak kabul edilen ve Nakkaş- Şair Mustafa Sai Çelebi tarafından kaleme alınan ‘Tezkiretü’l Bünyan’ adlı eser oluşturuyor.

 “ANADOLU’NUN HER YERİNDE İZLEYİCİYLE BULUŞTURMAYA AMAÇLIYORUZ”

Mimar Sinan’ın hayatının bilinmeyen yönlerini ve eserlerini konu alan belgeselin yönetmenliğini yapan Mesut Gengeç; “60 dakikalık belgesel kapsamında Mimar Sinan’ın doğduğu Kayseri-Ağırnas başta olmak üzere İstanbul, Edirne, Kudüs, Mekke, Medine’de çekimler yaptık. Türk mimarlık tarihinin önemli uzmanlarıyla Mimar Sinan konusunda kitap çalışması yapmış ve onun mimari üslubunu, yaşamını çok iyi bilen uzmanlarla çalıştık. İstedik ki Türk mimarlık tarihinin önemli bir üstadının 95 yıllık hayatını, Devlet-i Aliyye’de çok üst makamlara gelmiş bir yolcunun bütün dönemlerini izleyiciyle buluşturalım. Belgeseli Anadolu’nun her yerinde izleyiciyle bir araya getirerek Mimar Sinan’ın eserlerinin ve hayatının her yönüyle örnek alınmasını amaçlıyoruz” dedi.