TAŞKIN YAĞAN YAĞMURLAR SONRASI VAKALAR ARTTI! 
Uzman Dr. Ali Coşkun, yaz aylarında sıkça görülen ishal vakalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Coşkun, mikroorganizmaların ve toksik etkilerin neden olduğu ishal vakalarının, bazen hafif, bazen ise ciddi sıvı kaybına yol açabileceğini belirtti.
Bu vakalarla sıklıkla karşılaşıldığının altını çizen Coşkun, “Akut ishaller 3 haftadan kısa, Kronik ishaller 3 haftadan uzun sürer” dedi.
 

En Sık Nedenleri?
Yaz aylarında özellikle kontamine olmuş gıdaların ve suların tüketilmesiyle ortaya çıkan ishal vakalarının yaygın olduğunu vurgulayan Coşkun, “İshaller ve bazen kusma ile birlikte; yazın özellikle en fazla kontamine-mikroplarla bulaşmış gıda ve sıvılar, sular yoluyla, iyi yıkanmamış sebze meyve ve iyi pişirilmemiş gıdaların ağız yoluyla alınmasından meydana gelir. Bazen bulantı kusma ve karın ağrısının ardından gelişen besin zehirlenmelerine bağlı ishal durumu da gelişebilir. Akut ishallerin en sık nedenleri olarak; 

Baktariyel Kökenli İshaller; “Shigella, Salmonella, Non-tifoidal Salmonellalar, Campylobacter jejuni, Escherichia coli (ETEC, EHEC, EIEC, EPEC)”
Paraziter Kaynaklı İshaller; “Giardia intestinalis, Entamoeba histolytica”
Virüslere Bağlı İshaller; “Rotavirus, Norwalk virus (Norovirus ), Enterik adenovirus” en önemli ishal etkenleridirler” diye konuştu.

Hafif, Orta ve İleri Derece…
Uzm. Dr. Ali coşkun, Dehidratasyon (vücuttan ishal ve kusma ile sıvı kaybı) bulgularının hafif, orta ve ileri derece diye basitçe sınıflandırılabildiğini şu şekilde sıralandırdı;

“Hafif derecede dehidratasyon: Vücut ağırlığının %5’den daha az sıvı kaybedildiği bir durumdur.
Orta derecede dehidratasyon: Vücut ğırlığının %5-10’u kadar sıvı kaybedilmiştir.
İleri derecede dehidratasyon: Vücut ağırlığının %10’undan daha fazla sıvı Kaybı vardır.” 

Özellikle bu aylarda görülen ishal vakalarının en büyük nedenine, bölgemizde taşkın yağışların oluşumu ile kanalizasyonların doğal sulara bulaşabilmesi ve bu mikrobik suyun denizleri de kirletmesi olarak yorumlayan Coşkun, “Bu kirliliğin giderilebilmesi için en az 1 haftalık taşkın yağışsız bir dönemin geçmesi gerekmektedir ki, güvenle denize girebilelim. Bu konuda belediyelere de büyük iş düşmektedir. Sağlık birimleriyle sıkı iletişimde bulunarak, risk olan yerlere uyarı levhalarını da vatandaşımız için asmaları gerekiyor. Belediyelerimiz bu konuda daha aktif olmalıdırlar. Sağlık birimleriyle her daim iyi bir koordinasyon kurmalıdırlar” açıklamasında bulundu.

İshal Olmamak İçin Nerele Dikkat Etmeli!
İshal vakalarından korunmanın temel yollarından birinin el hijyenine özen göstermek olduğunu vurgulayan Coşkun, “Mikrop Bulaşmasındaki en önemli neden, temiz olmayan gıda ve suların ağız yoluyla vücuda alınmasıdır. 

İçme suları ve yiyeceklerin bağırsak enfeksiyonlarına neden olmaması için içme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz su kaynaklarından elde edilmiş olması önemli, aksi takdirde sular kaynatılıp soğutulmalı, ancak o zaman kullanılmalıdır. 

İshalden korunmanın en etkili yolu ellerin sık ve düzenli olarak yıkanmasıdır. Özellikle temiz su kaynaklarının sağlanması da çok önemlidir. Ayrıca meyve ve sebzelerin iyice, temiz su ile yıkanması gerekir.

Pişirilmiş gıdalar uzun süre açıkta bırakılmamalı, hemen yenmeyecekse mutlaka buzdolabına kaldırılmalıdır. Açıkta satılan ve bırakılan gıdalar ise asla tüketilmemelidir.” İfadelerinde bulundu.