GÜNDEM

Uzmanlar Uyarıyor! Kaş Yaparken Göz Çıkarmayalım!

Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere ülke genelinde tarım ürünlerine zarar veren hatta evlere kadar girerek insanları rahatsız eden Kahverengi Kokarca zararlısı ile çeşitli mücadele yöntemleri uygulanıyor.

Abone Ol

Uzmanlar bu konuda farklı mücadele alternatifleri ortaya koyarken ilaçlama yapan vatandaşlara da uyarılarda bulunuyorlar.

Kimyager Ömer Karahasan, bu zararlı böcek için “İmha edilmeyen her dişi bir defada 200’e kadar yumurta bırakabiliyor” diyerek ilaçlama konusunda ne gibi yöntemler uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

“Kaş Yaparken Göz Çıkarmayalım” diyen Karahasan, tarım ilaçlarının çevreye, insana ve suya ola etkilerine değinerek özellikle ev gibi kapalı ortamlardaki mücadeleye dair hayati önem taşıyan açıklamalarda bulundu.

Giresun Üniversitesinde Yüksek Lisans Tezi Olarak da ‘’ Tarım İlaçlarının Çevreye İnsana Suya verdiği zararları’’ çalışan Ömer Karahasan, değerlendirmelerinde şu ifadelere yer verdi:

Zararlının erginleri yüksek uçuş kapasitesi sayesinde ülke geneline yayılıp çeşitli kültür bitkisinde zarar yapabilme potansiyeline sahiptir. Doğu Karadeniz bölgesinde popülasyon yoğunluğunun artması halinde ülkemizin tarım ürünleri ihracatında en önemli ürünlerinden biri olan fındık risk altındadır.

MÜCADELESİ YÖNTEMLERİ

Kahverengi kokarcanın bugünlerde evlere olan geçişinin mücadele için bir avantaja çevrilerek 2024 yılı popülasyonunun azaltılması gerekmektedir. Bunun için evlere, balkonlara, odunluklara gelen böceklerin toplanarak imha edilmesi büyük önem taşımaktadır.

İmha edilmeyen her dişi önümüzdeki yıl bir defada 28 adet olmak üzere, beslendiği bitkiye göre değişmekle birlikte toplamda 200 kadar yumurta bırakabilecektir. Evlere giren böceklerin süpürülüp ezilerek veya bir poşet içinde kapalı bırakılması gerekmektedir.

Kimyasal Mücadelede ise Halk Sağlığı Alanında Kapalı Alanlara atılacak Dünya Sağlık Örgütünün onayladığı İnsektisitler ile profesyonel ilaçlama firmaları yada Belediyeler ve Tarım il müdürlükleri İle irtibata geçerek mücadele edilmelidir.

İlaçlama yapan firmaların mesul müdürü, ilaçlamayı kullanan personelin ise biyosidal ürün uygulayıcı belgesi olmak zorundadır. kullanılan ilaçların halk sağlığına ve dünya sağlık örgütünün belirlediği özelliklerde olması gerekir.  Açık alana atılan ilaçları Kesinlikle Kapalı alanlarda Kullanmamalıyız

KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARMAYALIM

Ev ve İş yerlerini ilaçlatmak isteyenlerin mutlaka ilaçlamaya gelen firmalardan bu belgeleri özelliklede İlaçlama yapan kişinin Sertifikasını mutlaka istemesini tavsiye ediyoruz” dedi. Giresun Üniversitesinde Yüksek Lisans Tezi Olarak da ‘’ Tarım İlaçlarının Çevreye İnsana Suya verdiği zararları’’ çalışan Ömer Karahasan, tarım ilaçlarının ev içi ilaçlamalarda asla kullanılmasının yanlış olduğunu söyledi.