Mezgit En Ucuz, Levrek ve Çupra Cep Yakıyor
Nisan ayının son haftasında yürürlüğe giren av yasağı, Ordu’nun Altınordu ilçesindeki balık tezgahlarında fiyatları yukarı çekti. Tezgahlardaki çeşitliliğin azalmasıyla birlikte deniz ürünleri adeta lüks tüketime dönüştü. Balıkçı esnafı Cemil Türkmen, “Bazı türler tezgahta artık hiç yok, olanlar da fiyatlandı” diyerek vatandaşın alım gücündeki zorlanmaya dikkat çekti.
Mezgit Yine En Uygun Seçenek
Tezgahta şu an en ucuz balık 150 TL ile mezgit olurken, barbun, istavrit ve somon gibi diğer türlerde sert fiyat artışları yaşandı. Havuz balıklarında da benzer bir zam furyası görüldü. Vatandaşlar hem fiyatlardan hem de tezgahlardaki sınırlı seçeneklerden şikâyetçi.
24 Nisan 2025 İtibarıyla Ordu Balık Fiyatları:
- Mezgit: 150 TL
- İstavrit: 300 TL
- Barbun: 350 TL
- Somon: 300 TL
- Levrek: 400 TL
- Çupra: 400 TL
“Balıkçıda Hareket Azaldı, Talep Geri Çekildi”
Balıkçı Cemil Türkmen, özellikle dar gelirli vatandaşın balık tüketiminden uzaklaştığını belirterek, “Eskiden haftada birkaç kez balık alanlar şimdi ayda bir kere alıyor. Balık neredeyse kırmızı et fiyatına yaklaştı” dedi.
Gözler Yaz Dönemine Çevrildi
Sektör temsilcileri, havaların ısınmasıyla birlikte yazlık tatil bölgelerinde tüketimin canlanmasını ve havuz balıkçılığıyla fiyat dengesinin yeniden kurulmasını umut ediyor. Ancak av yasağının tam etkisinin önümüzdeki haftalarda daha net hissedileceği ifade ediliyor.
Uzmanlar ne diyor?
Beslenme uzmanları, balığın sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olduğunu hatırlatırken, fiyat artışlarının özellikle çocuklu aileler için ciddi bir sorun teşkil ettiğine dikkat çekiyor.