Rektum kanserinin kalın bağırsağın son 15 santimetrelik bölümünde gelişti. Rektum kanserinin tedavisinde yeni yöntem ve yaklaşımlar var. Genellikle bu önemli gelişme makatın korumasıyla ilgili” dedi. Hastaların kolostomi yani torba ile yaşamak istemedi.
Rektum kanseri hastalarının ışın tedavisi ile ameliyat arasındaki bekleme süreleri üzerine bir çalışma yaptım. Hastalığın tedavisinde umut verici sonuçlara ulaştı. Işın tedavisinde tümörün kısa sürelerde tümörü küçültemediğini belirtmeliyim. Bu süre yıllarca 4 hafta olarak kabul edildi. Daha sonra bu süre 6 haftaya çıktı. Çünkü ışın tedavisi sonrasında bekledikçe tümörün küçülme oranı artıyordu.
TÜMÖRÜN KAYBOLMA ORANININ İKİ KATINA ÇIKTIĞI GÖRÜLDÜ
Bilimsel çalışmada ışın tedavisi alan iki grup hasta üzerinde çalışma yapıldı. Eş zamanlarda ışın tedavi alan iki gruptan biri 8 diğer grup ise 12 hafta bekletildi. Her iki hasta grubunun sonuçları incelendiğinde 12 hafta bekletilen hasta grubunda tümörün ışın tedavisine yanıt oranının daha yüksek olduğu, tümörün tam kaybolma oranının ise iki katına çıktığı görüldü. Çalışma Avrupa’da bir dergide yayınlandıktan sonra Florida Cleveland Kliniği’nde görevli ünlü Profesör Steven Wexner tarafından yayın twetlendi.
NOM Yöntemi
Rektum kanseri tedavisinde tıpta NOM (Non Operatif Management) isimli ameliyatsız izlem denilen yeni bir yaklaşımın bulundu. Bu yaklaşımda tümörün ışın tedavisiyle tamamen yok olması halinde hastanın ameliyat edilmemesi yönünde karar verildi. Yüzde 20-30 hastada bu imkan ortaya çıkıyor. Henüz ataştırma aşamasında ve umut vaat ediyor.