Yoğun bir çalışma maratonunun ardından, önümüzdeki hafta sonu gerçekleşecek olan Üniversiteye giriş sınavı için hazırlanan yüz binlerce gencin birçoğu, iştah sorunuyla karşı karşıya kalabiliyor.
Uzmanlar, bu dönemde sağlıklı beslenmenin ve düzenli uyku alışkanlıklarının önemini vurguluyor.
Diyetisyen Furkan Tunç, sınava girecek kişiler için sınav öncesi ve sınav günü beslenmesi büyük önem taşıdığını belirterek, bu dönemde stres yüksek olduğu için yemek konusunda kişiler zorlanmaması gerektiğinin altını çizdi.
Tunç, bu dönemde beslenme alışkanlıklarının dışına çıkılmaması gerektiğini belirterek, yararlı besin tüketilmeli düşüncesi ile rutinin dışına çıkmanın doğru bir karar olmadığını;
“Kişinin alışkanlığı olan daha önce yediğinde vücutta reaksiyon vermeyen besinlerin tüketilmesinde fayda var. Besin zehirlenmeleri riski olduğu için bir gün öncesinde dışarıda yemek yenmemesine özen gösterilmeli. Yenilmesi zorunlu ise mayonez, tavuk gibi çabuk bozulabilecek gıdalardan sakınılmalı ve açıkta satılan gıdalar tüketilmemelidir.” sözleriyle aktardı.
Bu Tür Gıdaları Tüketmekten Kaçının!
Sınav öncesi ve sınav günü bağırsakta olumsuzluklar oluşturabilecek kurubaklagil, lahana gibi besinlerden uzak durulması gerektiğini hatırlatan Furkan Tunç, “Başarıyı olumsuz etkileyeceği için kızartma, birçok besinin bir araya gelmesiyle oluşan karışık yemekler, çok yağlı, ağır soslu yemekler tercih edilmemeli mümkün olduğu kadar hafif, yağsız besinler tüketilmelidir.” dedi.
“Daha Az Tüketin”
Tunç, içecek tüketiminde ise dikkat edilmesi gerekilen noktalara ve nedenlerine ise şu açıklamalarla değindi; “Özellikle bu dönemde olduğundan fazla çay, kahve ve kola gibi sıvı gıdaları tüketmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye sebebiyet doğurur. Kolalı içeceklerde bol miktarda kafein içerir. Bunların yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları tüketmek daha uygun olacaktır.”
Spor Aktiviteleri ile Bedeninizi Destekleyin
Sınav stresiyle baş etmek için beslenme düzenine dikkat etmenin ve düzenli egzersiz yapmanın önemli olduğunu belirten Furkan Tunç, “Kafein içeren içecek ve yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışın. Aşırı tuz barındıran salamura yiyecekler ve şeker içeren gıdaları dikkatli tüketmeye çalışın Gaz yapıcı özelliği olan yiyeceklere dikkat edin. İçeriğini bilmediğiniz yiyecek-içeceklerden uzak durun ve mümkün olduğunca dışarıdan yemek yememeye gayret edin Açık havada hoşlandığınız spor ve aktiviteleri yapın.” diye konuştu.
C vitamini Tüketimine Özen gösterin
Stres problemi nedeniyle uyku sorunu yaşanabileceğini ve bunun sınav sürecinde olumsuz etkileyeceğini belirten Diyetisyen Furkan Tunç, stresi azaltmaya yardımcı olacak besinlere şu açıklamalarda değindi; “Stresi azaltmada C vitamininden zengin beslenmenin adrenalin seviyesini artırdığı ve stresi azalttığı gözlenmiştir. Bu sebeple C vitaminden zengin meyve ve sebzeler sıkça tüketilmelidir. Örneğin portakal, kivi, patates, biber, havuç, brokoli gibi sebze ve meyveler C vitaminince zengindir. Özellikle balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşilbiber, kivi, portakal, kuşburnu mutlaka haftalık ve günlük beslenmenizde yer vermeye çalışın.”
Sınav Sabahı Nasıl Bir Kahvaltı Yapılmalı?
Sınav sabahı iştahsızlık yaşanabileceğini ve buna çözüm olarak, rutin olarak yapılan kahvaltıda tüketilen miktarın ve (yağlı, karışık) gibi gıdaların tüketilmesini önermediklerini belirten Tunç, ideal bir kahvaltı sabahı listesini açıkladı;
“1 bardak meyve suyu (Taze sıkılmış tercih edilir), 1-2 dilim peynir, 1 yumurta (Haşlanmış veya yağsız tavda omlet), 3 tam ceviz veya 5-6 badem, 4-5 adet zeytin 1tatlı kaşığı pekmez, 2 -3 dilim tam buğday ekmeği, 1 kivi veya 5-6 çilek veya 1 yemek kaşığı kuru üzüm”
Sınav Stresiyle Başa Çıkmak İçin Beslenme Stratejileri
Tunç’un, stresi azaltan ve mutluluk veren (serotonin salgılayan) besinleri; “Tam buğday ekmeği, bulgur pilavı, makarna, tam buğday unundan yapılmış kekler vb., Peynir, süt ve yumurta, Muz, kivi çilek, Yeterli miktarda çikolata (Tercihen 30 gram Bitter Çikolata)” şeklinde sıralamasının ardından açıklamaları şu sözlerle son buldu; “Domates, salatalık Beynim daha iyi çalışsın diye şeker tüketmek yapılan en büyük hata Yapılan en büyük hata beynin şeker ile çalışmasından dolayı fazla miktarda çikolata ve basit şeker içeren tatlıların tüketimidir. Fazla şeker tüketimi daha hızlı şekeri düşürecektir. Kan şekeri hızla düşen kişilerde konsantrasyon azalır, el ve ayaklarda uyuşma artar hipoglisemi gözlenir. Bu açıdan tek başına şekerli şeyler değil, kaliteli proteinlerden oluşan bir örüntü de kahvaltı esastır.”