KAHVALTI İHMAL EDİLMEMELİ!

Konuya ilişkin önemli noktalara değinen Fatsa Devlet Hastanesi Diyetisyen Okan Günaydın, öğrenciler için en önemli öğünün kahvaltı olduğunu söyleyerek şu ifadelere değindi; “Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Gece boyunca aç kaldığından sabah enerjiye gereksinim vardır. Kahvaltı yapılmadığı takdirde baş ağrısı, yorgunluk, dikkat dağınıklığı gibi durumlar yaşanmaktadır.”

Diyetisyen Okan Günaydın, sınav öncesinde dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı;

“Kahvaltı da içecek olarak süt, taze sıkılmış meyve suyu, peynir, yumurta, zeytin, domates, salatalık, maydanoz, meyve ve birkaç dilim tam buğday ekmeği tüketilmelidir.

Kahvaltıda şeker, bal, reçel gibi besinler alınmamalıdır. Çünkü şekerli besinler sınava girmeden önce şekerin yükselmesine sınav sırasında ise şekerin düşmesine neden olur. Sınav esnasında oluşan şeker düşüklüğü konsantrasyonu etkileyip uyku halinin oluşmasına neden olabilir. Halk arasında şeker ve şekerli besinlerin dikkati artırdığına yönelik yanlış inanışlar bulunmaktadır. Şekerli besinler yerine kuru üzüm, incir, kayısı, erik, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler veya A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyveler tercih edilmelidir.

Sınav esnasında susamaya neden olacak yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır.

Sınavda su tüketiminin yanı sıra taze sıkılmış meyve suyu tüketmek hem sıvı ihtiyacını karşılar hemde konsantrasyonu arttırır.

Sınavdan 1 - 2 gün önce kurubaklagiller, lahanagiller gibi gaz yapıcı besinler tüketilmemelidir.

Açıkta satılan besinler yeterince güvenilir ve temiz değildir. Uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle tüketilmemelidir.

Sınavdan 1-2 gün önce öğlen ve akşam yemeklerinde haşlama veya ızgara et, balık tüketilmelidir.

Mayonez ve tavuk bağırsakları bozabilir, tercih edilmemeldir.

Sınavda önceki günlerde meyve yeme alışkanlığı edinilmeli gün içinde 3 porsiyon meyve yenilmeli, meyveler enerji sağlamaktadır. Fakat sınav gecesi yatmadan hemen önce meyve yenilmemelidir. Sabah kalktığında şeker düşüklüğüne neden olabilir. En iyisi bir bardak süt içilmelidir.

Çay, kahve ve asitli içecekler tüketilmemeli. Kafein içerdikleri için uykusuzluğa neden olabilirler. Onların yerine c vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya ve adaçayı gibi bitki çayları tüketilmelidir.

Stres azaltmak için c vitaminden zengin meyve ve sebze sıkça tüketilmelidir. Portakal, kivi, biber, havuç, brokoli gibi sebze ve meyvelerdir.”

Sınav sabahı için örnek kahvaltı menüsü veren Diyetisyen Okan Günaydın, “ 1 su bardağı süt veya taze sıkılmış meyve suyu, 1 adet haşlanmış yumurta, 1 - 2 dilim peynir, 4 - 5 adet zeytin, 3 tam ceviz, Domates, salatalık ve maydanoz, 3 kuru kayısı veya 1 yemek kaşığı kuru üzüm, Meyve suyu içilmemişse 1 adet meyve” 

resim_2023-06-16_131540579