Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevi'nin 2023 Gök Olayları Yıllığı'na göre, kuyruklu yıldızların artıklarından oluşan gök taşı yağmurları yılda 8 kez dünya üzerinde yaşanıyor. Bu gök taşları, Quadrantid (Dörtlük), Lyrid (Çalgı), Eta Aquarid (Eta Kova), Delta Aquarid (Delta Kova), Perseid (Kahraman-Perce), Orionid (Avcı), Leonid (Aslan) ve Geminid (İkizler) adlarıyla anılıyor.
Gök taşlarının dünya atmosferine yüksek hızlarla giriş yapması sonucu meydana gelen meteor yağmurlarının en göz alıcı olanı, 14 Temmuz'dan 1 Eylül'e kadar devam eden Perseid gök taşı yağmuru olarak öne çıkıyor. Bu yıl, Perseid gök taşı yağmurunun en yoğun dönemi 12-13 Ağustos gecesine denk geliyor.
TÜBİTAK'ın 2022 Gök Olayları Yıllığı'ndan elde edilen bilgilere göre, Perseid gök taşı yağmuru Kuzey yarımkürede en yoğun ve etkileyici doğal ışık gösterilerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu meteor yağmuru, Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı'nın artıklarından meydana geliyor. Kuyruklu yıldızın çekirdeği 26 kilometre çapına sahip ve her 133 yılda bir güneş çevresinde bir tur atmaktadır.
TÜBİTAK, Perseid gök taşı yağmurunu gözlemlemek isteyenleri saat 00.00 ile 04.00 arasında, yapay ışıklardan uzak bir bölgede, gözlerini gökyüzüne çevirerek bu muhteşem görsel şöleni izlemeye davet ediyor. Bu dönemde Ay'ın sadece yüzde 10'luk bir bölümünün aydınlık görüneceği belirtiliyor. Bu sayede, etkileyici bir meteor yağmuru izlemek için ideal bir fırsat doğuyor.
Perseid meteor yağmurunun Türkiye'den de çıplak gözle rahatlıkla görülebileceği ifade ediliyor. Böylece gökyüzü meraklıları, bu doğa harikasının büyüsüne kapılarak unutulmaz anlar yaşayacaklar.
Muhabir: Havva Demir