EKONOMİ

Ordulu Tüccardan İddialı Çıkış: “Fındığa At Gözlüğü İle Bakmayın!”

Karadenizli üreticinin biricik geçim kaynağı olan fındıkta fiyatlar beklenen seviyeye gelmedi. Bir dönem fiyatlar 130 liraya kadar tırmansa da üreticiler daha yükselir umuduyla ellerindeki fındığı pazara indirmediler. 2023 yıl sonuna gidilen süreçte fındık 90 lira seviyelerinde seyrediyor. Peki, fındıkta kar edebilmek için ne yapılmalı? Düşük fiyattan satılan fındık hangi yatırım ile fiyatını bulur? Bu fındığı ne yapmalı? Hayat sadece fındık üzerine mi kurulu? İşte tüccar gözünden fındık...

Abone Ol

Ordu’da birçok kişinin önemli geçim kaynağı olan fındığın, serbest piyasada son seyri üreticiler tarafından merak ediliyor. Fındık fiyatının artmasını bekleyen kimi üreticiler, “Ürünümü hak ettiği değerin altında satmam” diyerek evlerinde, kilerlerinde ve depolarında saklamaya devam ediyor.

Altınordu’da fındık tüccarı olan Mehmet Özer, serbest piyasada 50 randıman fındığın 90-95 TL arasında ürünün kalitesine göre alımını gerçekleştirdiklerini belirterek bu rakamın artacağı söylentileri hakkında belirsizliğin sürdüğünü ifade etti.

Özer, fındık fiyatının artmasını bekleyen üreticilere; “kar elde etmek amacı güdüyorlarsa fındık parası ile değerlenebilecek yatırım seçeneklerine yönelebilirler” ifadesinde bulundu.

Fiyatlar Revize Edildi

Ferrero’nun fiyatlarını revize etmesi ile birlikte piyasadaki düşüşün önüne geçildiği görüşünde olduğunu belirten Özer, “Yılbaşı dolayısıyla büyük bir alıcı olan Ferrero’da fiyatını revize etti. Çürüğü az olan fındıklar için 98.5, normal fındıklar için 97 TL dedi. Ama onlar kendi tedarikçilerinden aldıkları için piyasadaki düşüşü biraz durdurmuş oldu.” dedi.

Kahverengi Kokarca Mağduriyeti Yaşandı

Fındığın belirleyici etkenleri olduğunu ve fiyatın buna göre gidişat göstereceğini söyleyen Mehmet Özer, kahverengi kokarcanın etkilerini gördüklerini de şu sözlerle ifade etti;

“Köylerinde fındığını satmayan vatandaşlar var, herhalde üç haneli rakamları görmeyi bekliyorlar. Burada, TMO’nun elindeki fındık ve büyük alıcının tutumu belirleyici etken olacaktır. Bir diğer belirleyici de, bir sonraki yıl için dalların ne göstereceği olacaktır. Yeni fındığı görene kadar satmayan bir kesim var onların hepsi buluşan bir durum.

Kahverengi kokarca da bu yıl rekolte kaybına yol açtı. Bizim merkezde çok etkisini göstermese de Perşembe, Fatsa taraflarında fındığını satmak isteyen üreticiler mağduriyetini yaşadı. Her ürün için sıkıntı arz eden bu durum için de mücadeleler devam ediyor, inşallah bu sorundan da kurtulmuş olacağız.”

Özer: “Paranın birçok alternatifi var, hayat fındıktan ibaret değil”

Fındık Tüccarı Mehmet Özer, Fındığı tek yatırım aracı olarak gören üreticilere;

“Piyasaya günde kaç ton fındığın indiği, bana gelen ürünle ölçülemez. Bana gelen 2 gündür bir fındık akışı yok ama ondan önce iyiydi. Üretici bu noktada yeni yılın girmesini bekliyor olabilir. Herkesin kendi tercihi tabi, bu noktada paranın birçok alternatifleri olduğunu söyleyebilirim. Zamanında fındık 100 TL’yi görmesine rağmen bu rakamın 150 TL olacağı algıları ile ürününü satmayan üreticiler oldu. Kimi satarak bankaya yatırdı, 92 günde 4 bin 500 TL kar etti, kimi altını yatırım aracı olarak seçti altının fiyatı fırladı, o şekilde kar eden de oldu. Sadece at gözlüğü ile fındığa bakıp da hayatın seyrini bunun üzerine kurmamak lazım olarak düşünüyorum.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Haber: Yeşim Durkut