ÖZEL HABER

Ordu’da Kooperatif Başkanından Yetkililere Çağrı! “Sayımız Azalıyor, Gücümüz Yetmiyor!”

Kadın emeğinin ekonomiye kazandırılmasında önemli bir rol üstlenen kooperatifler, ayakta kalma savaşı veriyor.

Abone Ol

Kadın emeğinin ekonomiye kazandırılmasında önemli bir rol üstlenen kooperatifler, ayakta kalma savaşı veriyor.

Ordu'da faaliyet gösteren Çamaş Hanımeli Kooperatifi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Sebile Gelmez, kadın kooperatiflerinin en büyük sıkıntısının pazar sorunu olduğuna dikkat çekerek, "Nakdi yardım istemiyoruz, tek talebimiz ürünlerimizin satışında kolaylık sağlanması" dedi. Sebile Gelmez, kadın kooperatiflerinin pazar konusunda büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek yetkililerden destek talep etti.

Gelmez, "Kooperatif olarak ciddi bir emek harcıyoruz. Sabah erken saatlerden geceye kadar çalışıyoruz. Ancak kooperatifler, şirket statüsünde değerlendirildiğinden vergiler ve sigorta giderleri bizi zor durumda bırakıyor. Pazar konusunda da büyük zorluklar yaşıyoruz. Zincir marketlerle ve e-ticaret platformlarıyla çalışmak bizim için önemli bir adım olsa da, yeterli satış hacmine ulaşmakta güçlük çekiyoruz" dedi.

Kadın kooperatiflerinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Gelmez, "Belediyeler, misafirlerine hediye verirken kadın kooperatiflerinin ürünlerinden oluşan özel hediye paketleri hazırlayabilir. Ayrıca belediye başkanları, bizlerin ulaşamadığı pazar ağlarına kolayca erişebiliyor. Bu konuda bize destek olunursa büyük bir adım atılmış olur" ifadelerini kullandı.

Doğal Ürünlerle 4 Yıl

Yaklaşık dört yıldır faaliyet gösteren Çamaş Hanımeli Kooperatifi, doğal gıda üretimine odaklanıyor. "İlk yıl 120 ürün çeşidimiz vardı. Ancak bir yıl boyunca yaptığımız analizler sonucunda, talep gören ürünleri belirleyerek çeşit sayısını 60'a düşürdük" diyen Gelmez, özellikle fındıklı süt reçeli ve ısırganlı tarhananın kooperatifin öne çıkan ürünleri arasında yer aldığını ifade etti. Gelmez, “Burada isteyenlere aynı zamanda kahvaltı yapma imkanı da sağlıyoruz” dedi.

Kooperatifin en önemli amacının köydeki kadınları desteklemek olduğunu belirten Gelmez, "50 kadınla doğrudan, yaz aylarında ise bu sayı 100'e kadar çıkabiliyor. Onlardan elma, ayva, incir gibi doğrudan ürün alıyoruz. Bu ürünleri işleyerek katma değer sağlıyoruz" dedi.

Kadın Kooperatifleri Zor Durumda

Sebile Gelmez, Ordu'daki 16 kadın kooperatifinin birliğinin temsilcisi olarak, bu yapıların ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirtti. "Bir zamanlar 19 olan kooperatif sayısı giderek azalıyor. Kooperatiflerin sigorta ve vergi yükünün hafifletilmesi gerekiyor. Biz memur gibi saat sınırı olmadan çalışıyoruz ama yine de bir şirket gibi vergilendiriliyoruz. Kadın kooperatiflerine sigorta desteği verilmesi, bu yapıların uzun vadede ayakta kalmasını sağlayabilir" diye konuştu.

Kadın kooperatiflerinin ayakta kalabilmesi için daha fazla destek ve girişim beklediklerini belirten Gelmez, "Bu yıl Cumhurbaşkanımız kooperatif ve aile yılı ilan etti. Biz de bu yıl içinde kadın kooperatifleri için sihirli dokunuşlar bekliyoruz" dedi.