Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler'ın öncülüğünde Ulubey'in Akpınar Mahallesi'nde oluşturulan Biyo-İnovasyon Merkezi, sürdürülebilir organik tarım modeli için önemli bir adım. Merkezde, Ordu ilinin kendine özgü bitkileri doğal ve organik halleriyle korunuyor ve yeniden üretiliyor.

Bu yöntemler sayesinde, orijinal ata tohumlarının çoğaltılması ve endemik meyve ve diğer bitkilerin üretimi mümkün oluyor. Ayrıca, bu yöntemlerle üretilen ürünler genetiği değiştirilmemiş olup, insan sağlığı için uygun ve kimyasal ilaçlama uygulanmadan elde ediliyor. Böylece, yepyeni organik ve doğal ürünler ortaya çıkıyor.

Merkezde, kaybolmaya yüz tutan ve yüz yıllardır bölgede yetişen yüzlerce üründen alınan ata tohumları ile birlikte, 49 türde 141 çeşit ata tohumu ve 70 türde 300 çeşit bitkinin korunması ve ekonomiye kazandırılması için gerekli faaliyetler sürdürülüyor. Kırmızı mısır, fasulye, kabak gibi ürünlerden elde edilen ata tohumları, deneme bahçelerinde ekilerek çoğaltılıyor. Bu sayede, bu ürünlerin kaybolması önleniyor ve doğal ürünlerin ekonomiye kazandırılması sağlanıyor.

BAŞKAN GÜLER ÇALIŞMALARI YAKINDAN İNCELEDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Biyo-İnovasyon Merkezi içerisinde yer alan üretim alanlarını ziyaret ederek çalışmaları inceledi. Ziyaret sırasında Güler, Ordu'da bulunan mevcut bitki çeşitlerinin Biyo-İnovasyon Merkezi'nde çoğaltılarak koruma altına alındığını ve üreticilerle buluşturmak için gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi. Bu sayede, bölgede bulunan bitki çeşitliliğinin korunması ve üreticilerin doğal ve organik ürünlere erişimlerinin kolaylaştırılması amaçlanıyor.

“MUHTEMEL GIDA KRİZİNE KARŞI TOHUM ÜRETİLİYOR”

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Biyo-İnovasyon Merkezi'nin klasik belediyecilik anlayışının dışında oluşturulan bir proje olduğunu belirtti ve tarım alanında öncülük yaptıklarını ifade etti. Güler, Ulubey ilçesi Akpınar Mahallesi'nde terkedilmiş bir okulda kurulan Biyo-İnovasyon Merkezi'nde tarımsal ve AR-GE çalışmalarının gerçekleştirildiğini söyledi. Mevcut bitki çeşitlerinin korunarak çoğaltılması ve ata tohumlarının muhafaza edilmesi için çalışmalar yapıldığını vurgulayan Güler, aynı alanda kullanılan mikro model topraksız üretim modülleriyle iklim koşullarından bağımsız bir şekilde üretime devam edildiğini belirtti. Güler, bu çalışmaların Ordu'da tarımda öncülük yapıldığına dikkat çekerek klasik belediyecilik anlayışının dışında tarımsal üretim konusunda da çalışmalar yaptıklarını ifade etti.