Kuşak ve Yol Girişimi (KYG) projesi ile, Türkiye ve Çin arasında inşa edilecek yüksek hızlı tren projesi ile Çin ve Ordu arasında yapılacak yolculuk yaklaşık 11 saate düşecek. 

Türkiye ve Çin arasında "Kuşak İpek Yolu" projesi kapsamında inşa edilmesi planlanan yüksek hızlı tren hattı sayesinde, Türkiye'nin önemli şehirlerinden biri olan Ordu'dan Çin'e yapılacak yolculuk süresi yaklaşık 11 saate düşecek.

Çin, 2013 yılında başlattığı Kuşak ve Yol Girişimi (KYG)  ile dünya genelinde altyapı projeleri ve yatırımlar yapmayı hedefliyor. Bu girişim, Çin'i Orta Asya, Avrupa, Güney Asya ve Güney Doğu Asya'ya bağlayan kara ve deniz bağlantıları oluşturmayı amaçlıyor. KYG kapsamında, yüksek hızlı tren hatları da önemli bir rol oynuyor. 

MİLLİ ELEKTRİKLİ TREN YOLCULUĞU BU AKŞAM BAŞLIYOR

TÜRKİYE'NİN DEMİRYOLU GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI

Türkiye, KYG kapsamında altyapı projeleri, limanlar ve demiryolu hatları gibi birçok projeye ev sahipliği yapıyor. Bu projeler, Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasındaki lojistik bağlantılarını güçlendirmeyi hedefliyor. Türkiye, son yıllarda demiryolu altyapısını geliştirmek için önemli adımlar atıyor. Örneğin, Marmaray projesi İstanbul'u Asya ve Avrupa arasında demiryoluyla bağladı. Ayrıca, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattı, Samsun-Sarp Yüksek Hızlı Tren hattı gibi yüksek hızlı tren hatları da Türkiye'nin demiryolu ağını genişletiyor.Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nin ilerleyen dönemlerinde Türkiye ile Çin arasında yüksek hızlı tren hatları oluşturulması veya mevcut hatların genişletilmesi gibi projelerin gerçekleşme potansiyeli bulunuyor. Ayrıca, 2016 yılında Türkiye ile Çin arasında imzalanan "İpek Yolu Ekonomi Kuşağının 21. Yüzyıl Denizdeki İpek Yolunun ve Orta Koridor Girişiminin Uyumlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Zaptı Tasarısı" ve "Türkiye-Çin Demiryolu İşbirliği Anlaşma Tasarısı" kapsamında, Orta Koridor olarak adlandırılan demiryolu hattı projesi kapsamında çalışmalar sürüyor. 

ORDU'DAN ÇİN'E YAKLAŞIK 11 SAATTE ULAŞIM

Böylece başta Ordu olmak üzere, Türkiye'nin karayolu ulaşımı açısından Çin'e demiryolu ulaşımı sağlanmış olacak. Özellikle son yıllarda hızlı tren teknolojisinde büyük atılımlar kaydeden Çin, saatte 600 kilometre hıza ulaşan yeni maglev trenleri devreye aldı. Böylece Ordu'dan Çin'e demiryoluyla yapılacak yolculuk süresi, yüksek hızlı tren sayesinde yaklaşık 11 saate kadar düşecek.

ankara-sivas-yht-aa-2035574_1