ÖZEL HABER

OBEZİTE HER YAŞTA TEHDİT HALİNE GELDİ

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Nejat İnce: Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre obezite 1980 yılından günümüze kadar iki kat arttı. 

Abone Ol

 Dr. Nejat İşler, neredeyse her yıl artış gösteren Obezite hastalığı hakkında bilgi verdi ve şunlar kaydetti; Obezite, vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı ve anormal yağ birikmesidir. Obezite tanısı konuluyken boy ve kilo değeri üzerinden yapılan Vücut Kitle İndeksi (VKİ) – Body Mass Index (BMI) hesaplaması kullanılır. Vücut kitle indeksi, kilogram olarak ağırlığın, metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilir. Vücut kitle indeksi 25 ve üzeri olan fazla kilolu, 30 ve üzerinde olan kişi obez, 40 ve üzeri olan kişi ise morbid (ölümcül) obez olarak değerlendirilir.

Obezite Nedenleri        

Obeziteye nedenleri arasında yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul ediliyor.

Dr. İşler, “Bu faktörlerin yanı sıra genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sosyo-kültürel ve psikolojik pek çok faktör birbiri ile ilişkili olarak obezite oluşumuna neden olmaktadır. Tüm dünyada özellikle çocukluk çağı obezitesindeki artışta çevresel faktörlerin rolünün ön planda olduğu kabul edilmektedir” diye konuştu.

Türkiye'de Obezitenin Görülme Sıklığı

Ülkemizde Obezitenin görülme oranından da bahseden Dr. Nejat İşler, sıralama yaparak açıkladı; Obezitenin yetişkinlerde görülme sıklığı; Ülkemizde de diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Bakanlığımızca yapılan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010” ön çalışma raporuna göre Türkiye’de obezite sıklığı; Erkeklerde %20,5, Kadınlarda ise % 41,0, Toplamda % 30,3 olarak bulunmuştur. Toplamda fazla kilolu olanlar %34.6, fazla kilolu ve obez olanlar %64.9, morbid obez olanların oranı %2,9 olarak bulunmuştur. Çocuklarda ve Adölesanlarda: 0-5 yaşta obezite sıklığı % 8.5 (erkek %10.1, kız %6.8), 6-18 yaşta obezite sıklığı % 8.2 (erkek %9.1, kız %7,3) olarak bulunmuştur. 0-5 yaşta fazla kilolu olanlar %17.9, fazla kilolu ve obez olanlar %26.4 olarak bulunmuştur. 6-18 yaşta fazla kilolu olanlar %14.3, fazla kilolu ve obez olanlar %22.5 olarak bulunmuştur.

Obezitenin Yol Açtığı Sağlık Problemleri

Fazla kilolu olma Avrupa Bölgesinde her yıl 1 milyondan fazla ölümün ve hastalığa neden olduğunu söyleyen Dr. İşler, “Obezite; vücut sistemleri (endokrin sistem, kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, gastrointestinal sistem, deri, genitoüriner sistem, kas iskelet sistemi) ve psikososyal durum üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden dolayı pek çok sağlık problemlerine neden olmaktadır. Fazla kilolu olma Avrupa Bölgesinde her yıl 1 milyondan fazla ölümün ve hasta olarak geçirilen 12 milyon yaşam yılının sorumlusudur” dedi.

Obezitenin neden olduğu sağlık sorunları/risk faktörlerini ise İç Hastalıkları Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Nejat İnce, şu şekilde anlattı; İnsülin direnci – Hiperinsülinemi, Tip 2 Diabetes Mellitus( Şeker Hastalığı), Hipertansiyon( yüksek tansiyon), Koroner arter hastalığı, Hiperlipidemi – Hipertrigliseridemi (Kan Yağlarının Yükselmesi), Metabolik sendrom, Safra kesesi hastalıkları, Bazı kanser türleri (kadınlarda safra kesesi, endometriyum, yumurtalık ve meme kanserleri, erkeklerde ise kolon ve prostat kanserleri), Osteoartrit, Felç, Uyku apnesi, Karaciğer yağlanması, Astım, Solunum zorluğu, Gebelik komplikasyonları, Menstruasyon düzensizlikleri, Aşırı kıllanma, Ameliyat risklerinin artması, Ruhsal sorunlar (Anoreksiya nevroza (yemek yememe) veya Blumia nevroza (kusarak yediği besinlerden yararlanmama), Binge eating (tıkınırcasına yeme), gece yeme sendromu gibi ortaya çıkabilir veya bir şeyi daha fazla yiyerek psikolojik doyum sağlamaya çalışma), Toplumsal uyumsuzluklar, Özellikle sık aralıklarla ağırlık kaybetme ve kazanma sonucunda deri altı yağ dokusunun fazla olması nedeniyle deri enfeksiyonları, kasıklarda ve ayaklarda mantar enfeksiyonları, Kas-iskelet sistemi problemleri.

Obezitenin Tedavisi

Peki, obezitenin tedavisi yok mu? Var! Dr. Nejat İşler, Obezite oluşmadan korunma büyük önem taşıdığını dile getirdi ve ekledi;  Obeziteden korunma, çocukluk çağında başlamalıdır. Çocuk ve adolesan döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle aile, okul ve çevre yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmelidr. Obezite tedavisi, bireyin kararlılığı ve etkin olarak katılımını gerektiren, tedavisi zorunlu, uzun ve süreklilik arz eden bir süreçtir. Obezitenin etiyolojisinde pek çok faktörün etkili olması, bu hastalığın önlenmesi ve tedavisini son derece güç ve karmaşık hale getirmektedir. Bu nedenle obezite tedavisinde hekim, diyetisyen, psikolog, fizyoterapistten oluşan bir ekip gerekmektedir. Obezite tedavisinde amaç, gerçekçi bir vücut ağırlığı kaybı hedeflenerek, obeziteye ilişkin morbidite ve mortalite risklerini azaltmak, bireye yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Vücut ağırlığının 6 aylık dönemde %10 azalması, obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli yarar sağlamaktadır. Obezite tedavisinde kullanılan yöntemler 5 grup altında toplanmaktadır. Bu yöntemler;

1.Tıbbi Beslenme (Diyet) Tedavisi

2.Egzersiz Tedavisi

3.Davranış değişikliği tedavisi

4.Farmakolojik(ilaç) tedavi

5.Cerrahi tedavi. Haber Merkezi