Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi ve kayıt dışı ekonomi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Şimşek, Türkiye’de vergi vermek istemeyen kesimlerin çoğalmasından şikayet ederek, en çok vergi kaçağı yapan sektörlerden birinin fırıncılar olduğunu vurguladı.

"Fırıncılardan Fiş Almak İmkansız"

En düşük KDV oranının ekmekte olduğunu belirten Şimşek, fırıncıların fiş kesmediğini söyledi. "Siz hiç bir fırıncının size fiş verdiğini gördünüz mü?" diye soran Bakan, fırıncıların sabah akşam ekmek satmalarına rağmen vergi ödemediğini belirtti. Vergi kaçırmanın yaygın olduğu bu sektörde, gün içinde yapılan satışların çoğunun kayıtsız olduğunu dile getirdi.

Lüks Araç Alımlarında da İzah Yok

Şimşek, vergi denetimlerinde yaşanan zorluklara dikkat çekerek, özellikle lüks araç alımlarında da benzer bir durumun olduğunu ifade etti. "Yıl içinde 65 milyon TL'ye araç alan binlerce vatandaş var. Onları çağırıyoruz, 'bu parayı nasıl kazandın' diye soruyoruz ama izah edemiyorlar," diye konuştu. Şimşek, vergi kaçıranlarla mücadele etmek için çapraz denetimin şart olduğunu belirtti.

"Çapraz Denetim Şart"

Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede en önemli adımın çapraz denetim olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, "Vergi kaçırmayı önlemek istiyorsak, ispat yükümlülüğünü devletten alıp vatandaşa vermemiz gerekiyor" dedi. Şimşek, Avrupa'da birçok giderin vergiden düşüldüğünü ve benzer bir modelin Türkiye'de de uygulanabileceğini ekledi.

Enflasyonun Kök Nedeni: Döviz ve Altın Tercihi

Vatandaşların dövize ve altına yönelmesinin enflasyondan kaynaklandığını belirten Şimşek, "50 yıldır bu ülkede enflasyon çift haneli. Vatandaş kendisini korumak için döviz veya altına yöneliyor. Bunun sebebi enflasyondur, vatandaşı suçlayamayız," dedi. Şimşek, enflasyonun kök sebebine odaklanarak, halkın tercihlerine saygı duyulması gerektiğini ifade etti.

Cari Açığı Kapatma Stratejisi

Cari açık konusunda da değerlendirmelerde bulunan Şimşek, çözümün her alanda katma değeri artırmaktan geçtiğini söyledi. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmanın önemli bir hedef olduğunu vurgulayan Bakan, güneş ve rüzgar enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarına yatırım yapacaklarını belirtti.

Berber Anısı ile Kayıt Dışılığı Anlattı

Bakan Şimşek, kayıt dışı ekonominin boyutunu anlatmak için bir arkadaşının berberde yaşadığı anısını paylaştı. İstanbul'da bir berbere giden arkadaşının, nakit ödeme yapmadığı için POS cihazından yüzde 20-25 komisyon alınmak istendiğini anlattı. Şimşek, bunun kayıt dışılığın bir örneği olduğunu vurgulayarak, bu zihniyetin değişmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi