Doç. Dr. Salim Atay, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı olarak, Atatürk Kültür Merkezi Aydın Gün Sahnesi'nde gerçekleştirilen açılış programında, Türkiye'nin 11 bölgesinde kariyer fuarları düzenlediklerini ifade etti. Atay, Ankara ve İstanbul'un fuarlara dahil edilmediğine dikkat çekerek şöyle konuştu: "Erzurum, Diyarbakır, Mersin, Adana ve Gaziantep'te düzenledik. Yani, merkezin dışındaki üniversitelerde okuyan gençlere, kamu ve özel sektörde kariyerlerini geliştirme fırsatı sunmak adına devleti onların ayaklarına götürdük. Bu şekilde, merkezi şehirlerde bu tür fırsatlara erişimi olan gençlerin dışındaki farklı şehirlerdeki gençlerin de farkındalık kazanmasına yardımcı olduk."

Doç. Dr. Salim Atay, Cumhurbaşkanlığı'nın geliştirdiği Yetenek Kapısı uygulamasından bahsederek, öğrencilerin kendi çabalarıyla istedikleri kariyere ve geleceğe ulaşabileceklerini vurguladı. Atay, uygulamada 10 binden fazla kayıtlı şirketin yer aldığını belirtirken, şunları ifade etti: "Bu sistemi 2 yıl önce kurduk. Şimdiye kadar 2,5 milyon insan sisteme kaydoldu ve 100 binden fazla insan da buradan işe yerleşti. Bütün bakanlıkların kariyer basamakları buradan geçiyor. Sistemimiz son derece şeffaf ve teknolojinin bize sunduğu imkanlarla, dünya genelinde gençlere fırsat eşitliği sağlama ve kariyerlerine yön verme konusunda öncü bir sistem haline geldi. Bu araç, sadece kariyer fuarında destek sağlamakla kalmıyor, Türkiye'deki bütün üniversitelerin kariyer merkezleri tarafından da kullanılıyor."

Öte yandan, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, OKAF'23 kapsamında 148 firmanın yer aldığını ve 5 binden fazla öğrenci ve mezunun başvuruda bulunduğunu ifade etti.

Ünal, üniversitelerin stratejik önemine vurgu yaparak, üniversitelerin ürettiği bilgiyle eğitimini yenilediğini, girişimlerin önünü açtığını söyledi. Ancak, devletin bütün imkanlarıyla desteklediği üniversitelerin, doğdukları kente entegre olup lokomotif görevi üstlenememesi durumunda yük olacağını ifade etti. Üniversitelerin misyon ve vizyon açısından doğru tanımlanması ve sağlıklı bir ilişki ağı oluşturulması gerektiğini söyledi.

Üretilen bilginin bilimi güçlendirmesi, bilimin kendi ekosistemi içinde teknolojisini üretebilmesi, üretilen teknolojinin nitelikli ve ekonomik üretimi sağlayabilmesi gerektiğini belirten Ünal, süreçlerin sağlıklı işleyebilmesi için yenilikçi bir perspektife, girişimci bir ruha, oyuna hazır bir takıma ve takıma yük olmayacak oyunculara ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Üniversite-sanayi buluşmasının artık bir söylem olmaktan çıkarılıp stratejik ortak olarak tanımlanması gerektiğini belirten Ünal, son olarak yerinde ve zamanında nitelikli ve yeterli istihdamın zorunlu olduğunu vurguladı.

Amasya Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Samsun Üniversitesi, Sinop Üniversitesi ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinin paydaş olduğu, söyleşi ve atölye çalışmalarının yapılacağı OKAF'23, yarın sona erecek.

Fuar süresinde 39 etkinlik gerçekleştirilecek.