GÜNDEM

Kadınların haklı davası !

Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin bugün 89. yıl dönümü. 5 Aralık “Dünya Kadın Hakları Günü” olması dolayısıyla Ordu Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Asuman Aydıner, bugünün ayrıca bir öneme sahip olduğunu belirterek, günün anlam ve önemine ilişkin konuştu.

Abone Ol

Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin bugün 89. yıl dönümü.
5 Aralık “Dünya Kadın Hakları Günü” olması dolayısıyla Ordu Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Asuman Aydıner, bugünün ayrıca bir öneme sahip olduğunu belirterek 5 Aralık 1934 yılında Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verildiğini ifade ederek şu sözlere değindi; “1930 yılında kadına belediye seçimlerinde seçme seçilme hakkı tanınmıştı.

Ama 34'teki hem anayasadaki değişiklikle kanundaki değişiklikle birlikte kadına her noktada seçme ve seçilme hakkı verilmiştir dünya kadın hakları gününde de böyle bir hakka sahip olmuş olduk.”
 

“Bu Bir Cumhuriyet Kazanımıdır”
Batı ülkelerine göre, Türk kadınına daha erken bu hakkın tanındığının altını çizen Av. Asuman Aydıner, “Bugün Batı ülkeleri diye gösterdiğimiz ülkelerde Fransa'da kadını seçme seçilme hakkı 1945 yılında İsviçre'de ise 1971 yılında verilmiştir.


Yani bu durum aslında Cumhuriyetin ilk başlarında çok öncelerinde kazanılmış ve bizim için çok önemli bir haktır, bu bir Cumhuriyet kazanımıdır.


Bununla birlikte yapılan bazı düzenlemelerde işte evlenme ile ilgili yapılan düzenlemeler, çalışma hakkını düzenlenmesi, miras hakkını düzenlenmesi, eğitim hakkının düzenlenmesi gibi  kazanımların hepsi temelde Cumhuriyet kazanımlarıyla  başlar.” dedi.
 

Kadın Erkek Eşittir!
Bu hakkın, kadınlara ekstra bir hak olarak değil de kadın erkek eşitliğinin ön plana çıkması olarak savunulduğunu söyleyen Aydıner, “Şunu biz özellikle belirtiyoruz biz kadın hakkı derken aslında ekstra bir kadınlara öncelik verilen erkeklerden farklı bir hak talep etmiyoruz.

Doğuştan erkeklere verilen hakların kadınların da eşit bir şekilde ulaşmasını talep ediyoruz ve farkındaysanız seçme seçilme hakkına bir erkek de vardı erkekler hem seçme hem seçilme hakkını kullanabiliyorlardı. Kadınlara bu hak bir öncelik olarak verilmedi.

4 hak ve özgürlüklerde kadın erkek eşitliğinin sağlanması için önemli bir adımdır. Aynı zamanda temsilde eşitliğin sağlanması içinde şu an mecliste temsil kadın erkek temsilinde kadın yüzdesi %20.1'dir.” açıklamasında bulundu.

Haber: Yeşim Durkut