Türkiye'de Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri heyecanı tüm yurtta yaşanıyor. Seçimler, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek ve 5 yıl boyunca ülkenin cumhurbaşkanını ve parlamento üyelerini belirleyecek.

Seçimlerde, vatandaşların tercihleri ile oluşacak olan meclis üyeleri, Türkiye'nin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca, cumhurbaşkanlığı seçimi de ülkenin yönetiminde belirleyici bir role sahip olacak.

Vatandaşlar, bu kritik seçimde tercihlerini yapmak için sandık başına gidecekler.

Seçmenlerin oy verme günü dikkat etmesi gereken önemli noktalar:

- YSK, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için seçmenlere bir hatırlatma yaparak, oy kullanacakları yer ve sandık numaralarını öğrenmeleri gerektiğini duyurdu. Seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar ise YSK'nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından bu bilgileri edinebilecekler.

- Seçim günü olan 14 Mayıs Pazar günü Türkiye genelinde seçmenler, sabah saat 08.00'den akşam saat 17.00'ye kadar sandık başına gidebilecekler. Ancak, saat 17.00'ye yaklaştığında sandık başında sıraya giren seçmenler, saat 17.00'ye kadar oylarını kullanamamış olsalar bile başkan tarafından sayılarak sıraya alınacak ve sıra ile oylarını kullanacaklar.

- Türkiye'deki genel seçimlerde oy kullanmak isteyen seçmenler, oy kullanacakları sandığa giderken yanlarında nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport veya yeni kimlik kartı gibi resimli ve resmi nitelikteki belgelerden birini yanlarında bulundurmalıdır. Bu belgelerin üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası da yer almalıdır.

- Seçim sırasında oy verme alanına cep telefonu, kamera veya benzeri görüntü kaydedici ya da iletişim sağlayıcı cihazlarla girmek yasaklanmıştır. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi tamamlandıktan sonra sandık kuruluna geri verilerek iade edilecektir.

- Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın. Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması, birleşik oy pusulalarının düzgün bir şekilde katlanıp zarfa koyulması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak.

- Birleşik oy pusulasında tercih edilen cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührü basılması gerekecek.

- Pusulaları tek zarfa koyun. Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.

- Seçmene birleşik oy pusulası verildikten sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleşik oy pusulası verilmeyecek.

- Seçmen, kapalı oy verme yerinden dışarı çıkmadıkça, hiç kimse oraya giremeyecek. Ancak oy pusulasını hazırlamak için, kapalı oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenler, kurul başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılacak. Bu uyarıya rağmen kapalı oy verme yerinden çıkmayan seçmen, oradan çıkarılacak.

- Oy kullandıktan sonra imza atmayı unutmayın. Seçmenler, zarfı sandığa attıktan sonra, sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imzasını atacak.