Gri pasaport olarak da bilinen hizmet pasaportu, yurt dışına çıkma amacı devlet görevi olan, resmî kurumlarca görevlendirilmiş kişilere ve ailelerine verilen pasaport türüdür. Peki, Gri pasaport kiler alabilir? Gri Pasaport nasıl alınır? Gri pasaport ücretleri ne kadar? İşte detaylar. 

Gri pasaport kiler alabilir? Gri Pasaport nasıl alınır? Gri pasaport ücretleri ne kadar?    

Gri pasaport, bir ülkenin devlet memurları, diplomatlar ve özel görevliler gibi belirli yetkilerle görevlendirilmiş kişilere verilen özel bir pasaport türüdür. Gri pasaport, uluslararası seyahatlerde kolaylık ve ayrıcalıklar sağlamak amacıyla düzenlenir. Genellikle hükümet görevlileri, diplomatlar, belli kamu kurumlarına ait çalışanlar ve özel görevliler bu tür pasaportları alabilir.

Gri pasaportun avantajları arasında vize muafiyeti, özel pasaport kontrol hatlarından geçme hakkı, özel devlet uçaklarından ve konsolosluk araçlarından kullanma yetkisi gibi ayrıcalıklar bulunabilir. Ancak bu ayrıcalıklar ülkelere göre değişebilir ve her gri pasaport sahibi aynı ayrıcalıkları kullanamayabilir.

Gri pasaport genellikle resmi bir görevle yurtdışında bulunan veya diplomatik yetkilere sahip olan kişilere verilir. Hangi kurum veya kişilere gri pasaport verileceği ülkeden ülkeye değişebilir, bu nedenle her ülkenin gri pasaport verme politikaları farklı olabilir.

Gri pasaport nedir, kimlere verilir? İşte tüm pasaport türleri...

Gri Pasaport Kimlere Verilmektedir?

5682 Pasaport Kanunu gereğince sadece hizmet süresi boyunca verilen gri pasaport, yeşil pasaportu ve siyah pasaportu olmayan devlet çalışanları ve aileleri başta olmak üzere çeşitli devlet görevlilerine verilmektedir. 

  • Belediyeler, hususi idareler ve hükümet tarafından yurt dışında çalışmak için görevlendirilmiş kişilere,
  • Türk Kızılay Cemiyeti’nin ve Türk Hava Kurumu’nun yurt dışında görevlendirdiği kişilere,
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin üyesi olduğu milletler arası kuruluşlarda Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil edenlere ve bu kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara,
  • Hizmet Pasaportu alan kişilerin eşlerine,
  • Gri pasaportu olan kişinin 18 yaşını doldurmamış tüm çocuklarına,
  • 18 yaşını doldurmuş olsa da öğrenimine devam eden, evlenmemiş, çalışmayan ve 25 yaşını aşmamış çocuklarına, 
  • 25 yaşından büyük olsa da bedensel veya ruhsal engeli bulunan, evlenmemiş ve çalışmayan çocuklarına gri pasaport verilmektedir.

Gri Pasaportun Süresi Ne Kadardır?

Gri pasaport bir hizmet pasaportu olduğu için yurt dışında görev yapılan süre boyunca geçerlidir. Genellikle 5 yıllık süreyle verilen gri pasaport, talep eden kurumun isteğine göre sürede değişiklikler görülebilir. Yurt dışında hizmetiniz bittiğinde ve Türkiye’ye dönüş yaptığınızda gri pasaportu sizi yurt dışında göreve gönderen idareye teslim etmeniz gerekir. İdareler ise gri pasaportu İl Nüfus Müdürlüklerine teslim edeceklerdir.

Gri Pasaport Başvurusunda Gerekli Belgeler Nelerdir?

Hizmet pasaportu başvurusunda bulunacak kişilerin aşağıda listesi bulunan belgeleri eksiksiz olarak tamamlamalıdır. Gerekli belgelerle hizmet pasaportu başvurusu yaptığınızda pasaportunuz hızlıca teslim edilecektir. Gri pasaport için gerekli belgeler;

  1. Hizmet pasaportu talep formu (yetkili kişilerle imzalanmış 60 günlük süreyi aşmamış), 
  2. Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, 
  3. Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf,
  4. Pasaport defter bedeli dekontu (2023 yılı pasaport defter bedeli 501,00 TL’dir.),
  5. Önceki pasaportlarınızın aslı,
  6. Öğrenim gören çocuklar için e-devlet ya da okuldan alınmış öğrenci belgesi,
  7. Reşit olmayan veya engelli olan çocuklar için kanuni temsilcilerinden alınmış muvafakatname gerekmektedir.  Eğer ebeveynler evliyse her ikisinin de muvafakatnamesi gerekmektedir. Eğer ebeveynler ayrıysa velayet sahibinin muvafakatname vermesi gerekmektedir.
  8. Bedensel, zihinsel veya ruhsal engeli bulunan bireyler için sağlık kuruluşlarından alınmış raporları, 

Gri pasaport başvurusu sırasında gerekli olan belgelerdir.