“Bu Dönem Kışlık Bakımın Yapılma Vaktidir”

Başkan Atakan Akça, fındığın düşünüldüğü gibi 1-2 aylık bakımla veya bir hasat sezonuyla geçen bir ürün olmadığının altını çizerek; “Fındık, 12 ay bakımı yapılarak hizmet edilmesi gerek bir ürün çeşidi. Dolayısıyla bugünlerde de, Kasım sonu Aralık ayı başı gibi yapılması gereken en önemlilerin başında toprak tahlili geliyor. Üreticilerimize bu kapsamda ilk olarak toprak tahlillerini yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Yapılan tahlil ile birlikte toprağın hangi minerale, gübreye ve matarayla ihtiyacı var o tespit ediliyor. Ardından yazılan reçete ile birlikte uygulaması gerçekleşiyor. Dolayısıyla ben öncelikle toprak tahlilini tavsiye ediyorum. Sonrasında mümkün olursa, yapılan bu toprak tahlili analizi sonucunda kışlık uygulanması gereken gübrelerin ve ilaçların uygulanması dönemidir bu dönem.” dedi.

Külleme Hastalığına Dikkat!

Fındık için büyük bir tehlike arz eden külleme hastalığına değinen Akça, “Özellikle bu dönemde, fındığın büyük bir kalite ve verim düşüklüğüne sebebiyet veren külleme hastalığının ilk mücadelesinin zamanıdır. Yaprağın üçte ikisinin döküldüğü zaman muhakkak bir bordo bulamacıyla muhakkak o dalların ilaçlamanın yapılması gerekmektedir. Yine ayrıca külleme ile mücadelede sürgünlerinde görülen o külleme imaretleri muhakkak yok edilmeli.” diye konuştu.

Temkinli Davranılmalı…

Başkan Akça, üreticilerin gerçekleştirdiği bu işlemler esnasında dikkat etmeleri gereken önemli bir hususta uyarmayı da ihmal etmedi;

“Temizlenen dip sürgünleri ve külleme hastalığının görüldüğü yapraklar muhakkak bahçenin bir kenarında hava muhalefetlerine dikkat edilerek yakılmalı. Mevsimin rüzgarlı olması bu süreçte yangına sebebiyet verebilir. Bundan dolayı dikkat edilerek hareket edilmeli.”

Haber: Derya Kara