Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, fındık hasat sezonunun başlamasıyla birlikte fındıkta gözlemlenen leke ve yanıklar hakkında açıklamada bulundu.
Gerçekleştirilen fındık hasadı başlama sezonu esnasında gözlemlenen lekelenmelerin lokal bazda olduğunun altını çizen Başkan Soydan, bu durumun rekolteye olan etkileri hakkında şu açıklamalarda bulundu;
“Hasat şuan da resmi olarak 5 Ağustos sahil kesim olarak başladı. Başladığında da gördüğümüz gibi fındıkta bazı lekeler, dış kabuklarında yanmalar görülüyor. Tabi bunu tek başına kokarca olarak diyemeyiz ama kokarcanın da zararı olduğu tahmin ediliyor. Tabi ayrıca mevsimsel güneş yanıkları da etkili etkenler. Bunları genel olarak baktığımızda fındıkta bir rekolte düşüklüğüne sebep olabilir. Kısmen de olsa rekolteyi etkileyecektir. Bazı fındıklarda da kalite yönünden etkili olacaktır. Genel olarak böyle bir hasat görülebiliyorken bu durum 5 Ağustos günü girdiğimiz bahçede ve bazı yerlerde gözlemlenebiliyor. Bu genel değil ama lokal bir durum tabi. Mevsimsel durum, kokarca ve diğer zararlılar her yıl oluyor ama bu yıl biraz daha fazla olabilir. Buna rağmen de olsa fındık üreticisi ürününü toplamaya devam ediyor.”
Rekoltede Düşüş Bekleniyor!
Bu yıl için açıklanan resmi tahmini rekolte rakamlarında azalış olabileceğini belirten Başkan Soydan, “Yaklaşık 738 bin ton rekolte tahmini yapılmıştı, bazı kurumlar bunu 800 bin tonların üzerinde rakamlar olarak açıklamıştır ama böyle bir rekolte yoktur. 738 bin ton gerçeğe en yakın olan rekoltedir, ona rağmen bu tahminde bir düşüş bekliyoruz. Keşke bu düşüşler olmasa, rekolte yerinde olsa ama don olayları, iklim şartları, hastalıklar gibi nedenlerden dolayı rekolte etkileniyor ve olmuyor tabi” dedi.
Yeni Fındığın, Eski Fiyattan Satılmasını Eleştirdi...
Yeni fındığın pazara inmesiyle birlikte serbest piyasadaki fındık alım fiyatları hakkında açıklamada bulunan Başkan Arslan Soydan, “Fındık şuan da pazara indiği taktirde fiyat olarak eski alım fiyatı üzerinden devam ediyor. Yeni sezon fındığının eski sezon fındığı üzerinden devam etmesi tuhaf olur. TMO'nun alım fiyatları şuan da 130 lira, 12 Ağustos’ta randevular açılarak 19 Ağustos’ta alımlar başlayacak. Serbest piyasa da tam şekillenmiş değildir büyük ihtimalle, bizde bunu takip ediyoruz. Serbest piyasada TMO seyirlerinde olması lazım çünkü önümüzdeki yakın zamanda da, eğer TMO'nun altında başlarsa da fiyatlar kısa bir zaman sonra TMO'nun üzerine çıkacaktır. Fındık öyle tahmin edildiği rekolteler olmayacaktır, fındığa yoğun bir şekilde talep olacaktır” diye konuştu.
Üretici Satarsa Fındık Pazara İner!
Soydan, üreticiye “fındığın kontrolü sizindir” mesajı vererek; “Fındığı pazara ne kadar hızlı bir şekilde indirirseniz bu sefer fiyatlar aşağı düşecektir. Ama kontrollü bir şekilde, ihtiyacı olduğu kadarını pazara indirirse üretici, özellikle emanete fındık bırakmazsa iyi olur. Hasadın arkasından tufan dediğimiz süreci çok dengeli götürmemiz lazım. Ürünü pazara indirirken kontrollü hareket etmemiz lazım, ürün bizim ve biz satarsak alıcılar alacak” ifadelerinde bulundu.