DÜTAGAM tarafından her yıl gerçekleştirilen tıbbi ve yenilebilir mantar hasadı, farklı tarımsal atıkların geri kazanımıyla sağlanıyor. Bu yıl yapılan çalışmalarda, fındık zürufu, fındık dalı, ışkın ve budama atıkları kullanılarak Reishi mantarı üretimi gerçekleştirildi. Reishi mantarı, sağlık açısından birçok faydası olan ve özellikle tıbbi alanda değerlendirilen bir mantar türü olarak biliniyor.

DÜTAGAM'ın araştırma merkezi olarak yaptığı bu çalışma, tarımsal atıkların ekonomik ve çevresel açıdan değerlendirilmesi için önemli bir adım olarak görülüyor. Tarımsal atıkların doğaya zarar vermek yerine, yeniden kullanılarak değer yaratılması, sürdürülebilir tarım uygulamalarının teşvik edilmesi ve atıkların geri dönüşüm süreçlerinin geliştirilmesi açısından büyük bir önem taşıyor.

DÜTAGAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Çağlar Akçay yaptığı açıklamada:

“Araştırma merkezimizde bölgede tarımsal faaliyetler sonucunda ortaya çıkan atıkları, katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüyoruz. Bunlardan bir tanesi de tıbbi mantar üretimi. Şimdiye kadar istiridye ve shiitake mantarının üretimini yaptık. Simdi de ölümsüzlük mantarını (reishi) yetiştirdik. Bölgemizde ağırlıklı olarak fındık atıkları ortaya çıktığı için fındığın atıklarını değerlendiriyoruz. Fındık zürufu ve fındık dalı (ışkın) budama atıklarından dünyada ilk defa mantar ürettik ve Türk Patent Enstitüsü’ne patent başvurusunda bulunduk. Ülkemizde fındık hasadı sonrasında 1.7 milyon ton fındık dalı atık olarak açığa çıkıyor ve birçok yerde ne yazık ki yakılarak bertaraf ediliyor. Yaptığımız bu çalışmalarla bölgede faaliyet gösteren çiftçilerin, hasat sonrası açığa çıkan atıklarını katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüyoruz" dedi.