40 Bin Tonluk Talebin 2 Bin Tonu Türkiye’de Üretiliyor
Gluten hassasiyeti olanlar için önemli bir ürün olan ve Türkiye’de talebin 40 bin tonu aştığı karabuğday üretimi için Ordu Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. 40 bin tonluk talebin yalnızca 2 bin tonunun üretildiği Türkiye’de, Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Ordu’da ilk kez hem üreticilere alternatif bir gelir kaynağı oluşturmak hem de iç piyasadaki üretime katkı vermek amacıyla karabuğday deneme ekimi yapıldı.
Üreticiye Alternatif Gelir Kaynağı Oluşturması Hedefleniyor
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in ‘kendi kendine yeten şehir’ sloganıyla atıl tarım arazilerini tarıma kazandırmak, kırsal kesimdeki üreticilerin gelir kaynaklarının arttırmasını sağlamak, ürün çeşitliliğini desteklemek ve birim alandan daha fazla gelir elde edilmesi amacıyla başlattığı tarım yatırımları giderek büyüyor.
Ordu’da tarımsal alanlardan üreticinin daha fazla gelir elde etmesi ve tarım alanlarının ekonomiye daha fazla girdi sağlaması amacıyla Ordu Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile başlatılan projelere bir yenisi daha eklendi. Bu kapsamda yapısal özellikleri bakımından üretiminin daha verimli olması düşünülen, Ordu’nun iklim koşullarına uygun ve pazar değeri yüksek olan karabuğdayın deneme ekimi Mesudiye ilçesinde gerçekleştirildi.
Alım Garantili Olacak
Karabuğday yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Konacık, Üçyol ve Yağmurlar mahallelerindeki üreticilere ilk etapta 1200 kilogram karabuğday tohumu dağıtıldı. Karabuğdayın ekimi yine Büyükşehir Belediyesinin Tarım Makineleri Parkında bulunan kombine ekim mibzeri ile yapıldı. Öte yandan üreticilere alım garantisi verilerek dağıtılan tohumlardan hasat edilen ürünler ise birçok tarımsal projede olduğu gibi yine Büyükşehir Belediyesi tarafından alınacak.
Üreticiler İçin Karabuğdayın Röntgeni Çekildi
Karabuğday ekimi öncesinde Ordu Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde karabuğdayın tüm detaylarının anlatıldığı bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Büyükşehir Belediyesinin davetlisi olarak Ordu’ya gelen Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak Konya’da hizmet veren Bahri Dağdaş, Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Ahmet Güneş Mesudiye’de karabuğday denemesi yapacak olan üreticilere karabuğday hakkında önemli bilgiler verdi.
Bakanlık Temsilcisi Güneş: “Ordu’nun Karabuğdayda Lokomotif Olacağını Düşünüyoruz”
Karabuğday hakkında hem teknik bilgiler hem de üretimi ile ilgili açıklamalarda bulunan Bahri Dağdaş, Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Ahmet Güneş, “Ordu'da ilk defa karabuğday ekimi yapıyoruz. 3 aylık bir ürün. İnşallah 3 ay sonra bu ürünün hasadını yapacağız. Bu ürün dünyada 3,5 milyon hektarlık bir alanda ekiliyor. En büyük üreticiler Çin, Rusya ve Kazakistan. Bunların yıllık 200 bin ton ihracat rakamları var. Bu üründen ortalama 40 bin ton ülkemize girişi var. Şu anda ülkemizdeki ekim alanı 50 bin dekar civarında. Biz istiyoruz ki ülkemizde bu 40 bin tonluk ihtiyacı hem kendimiz karşılayalım hem de ihracatta bir paya sahip olalım. Ordu'nun, Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde glutensiz ürünlerde ve karabuğdayda lokomotif olacağını düşünüyoruz. Buradan çıkan ürünleri de değerlendirecek olan Büyükşehir Belediyesi, Karadeniz Bölgesinde öncülük yapmış olacak” dedi.
Mesudiye Ziraat Odası Başkanı Başarslan: “İlçemizin Atıl Arazileri Her Geçen Gün Tarıma Kazandırılıyor”
Ordu Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile Mesudiye’nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktaya geldiğini aktaran Mesudiye Ziraat Odası Başkanı Mustafa Başarslan, ilçenin atıl arazilerinin tarıma kazandırıldığını belirtti.
Büyükşehir Belediyesinin alım garantisinin önemine de vurgu yapan Başarslan, “Atıl tarım arazilerimiz Ordu Büyükşehir Belediyemiz tarafından 3-4 yıldır gerçekten olumlu ve verimli bir şekilde değerlendiriliyor. Yine Mesudiye’de karabuğday denemesi için ekim yapıyoruz. İlçemizin gelecekte bu ürün noktasında bir merkez olmasını düşünüyoruz. Çiftçimize, arıcımıza ve hayvancılık ile uğraşan üreticimize fayda sağlayacak. Öte yandan bu ürünün pazarı konusunda Ordu Büyükşehir Belediyesinin satın alacak olması üretici açısından çok iyi. Her şey için Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ethem Gözkonan da dağıtımı yapılan 1200 kiloluk tohumdan elde edilecek tüm ürünleri Büyükşehir Belediyesinin satın alacağını söyledi. Gelecek sezonda yapılacak olan üretimlerde de önemli bir hususa dikkat çeken Gözkonan, buğday borsalarında açıklanan fiyatın en az iki katı fiyatla Büyükşehrin ürünü alacağını belirtti.
Üreticiler Desteklemelerden ve Alım Garantisinden Dolayı Mutlu
Arazisinde karabuğday denemesi yapan Mesudiyeli üretici Ömer Osmanoğlu, daha önce Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile siyez buğdayı ve kuşburnu desteklemelerinden yararlandıklarını ve çok memnun kaldıklarını vurguladı. Alım garantisi dolayısıyla Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkür eden üreticiler, karabuğdayı daha da yaygınlaştırmak istediklerini sözlerine ekledi.
Doğal ve Organik Üretim İçin Uygun
Karabuğday, mayıs ve ağustos ayları arasında 3 ay gibi kısa bir sürede yetişip hasat edilen, 4 bin 200 metre rakıma kadar olan yerlerde ekimi yapılabilen, insan ve hayvan beslenmesinde kullanılabilen, buğdayla aynı alanlarda kullanılmasına rağmen gluten içermeyen, içeriğindeki rutin maddesi sayesinde damar açıcı özelliğe sahip bir ürün. Yetiştirme sürecinde herhangi bir ilaç ve gübre kullanılmayan, toprakta kireç düzenleyici işleve de sahip olan karabuğday, doğal ve organik üretim için oldukça uygun.
Çölyak Hastaları İçin İdeal Ürün
Karabuğday, gluten içermediğinden çölyak ve benzeri hastalar için ideal bir gıda hammaddesi olarak ön plana çıkıyor. Bileşiminde yüksek düzeyde protein, özellikle tahıllarda sınırlı miktarda bulunan ve temel aminoasitlerden biri olan lisin, diyet lif, vitamin (B1 ve E), mineral madde ve linoleik asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini, ayrıca rutin, quercetin antioksidanlarını içeriyor.
Hayvancılık ve Arıcılık Açısından Da Önemli
İnsan beslenmesinin yanında sapı, çiçekleri ve tohumu hayvan beslenmesinde kullanılan karabuğdaydan 1 dönüm alandan 2 bin 300 kilogram yaş ot, 1000 kilogram kuru ot elde edilebiliyor. Karabuğdayın çiçeklenme döneminin 45 günden fazla sürebilmesi arıcılık açısından da avantaj sağlıyor.