“Sağlıkta Şiddete Hayır” ifadesinde bulunan Başkan Zengin, son 3 gün içerisinde meslektaşlarına yapılan saldırıyı kınadı.
Başkan Fatih Galender Zengin, sağlıkta şiddetin tüm çalışanların sorunu olduğuna dikkat çekerek; “sağlıkta şiddeti protesto etmek, acil ve ağır yaptırımların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Çünkü sağlık çalışanlarına şiddet 1. Basamaktan 3. Basamağa kadar her kademede, her çalışanın sorunudur. Türkiye’de sağlıkta şiddet çözülmesi gereken temel meselelerden biridir. Bugün artık sağlık çalışanları can güvenliklerinden yoksun bir şekilde hizmet üretmektedirler. Herkes evine akşam sağ salim gidebileceğinden endişelidir. Buna dur demek için sağlıkta şiddete acil çözümler ve ağır yaptırımlar gereklidir. Çünkü sağlıkta şiddetin durmak bir yana artarak devam etmesindeki en önemli neden etkin ve caydırıcı tedbirlerin hayata geçmemesidir.” Dedi.
Tutuklu Yargılanma Uygulanmalı
Tutuklu yargılama kağıt üstünde kaldığını belirten Başkan Fatih Galender Zengin “Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların bu işin sonunun tutuklu yargılanmak olduğunu görmelidir. Devletin ceza sistemi ve uygulayıcıları bunu hissettirmelidir. Bunun yanı sıra şiddetin bir tedavi biçimi olarak algısı yıkılmalı, şiddet uygulayanların acil haller dışında kamu sağlık hizmetlerinden belli bir ücret karşılığı yararlandırılması getirilerek bu durum tersine çevrilmelidir. Yani kişi sağlık çalışanına şiddet uyguladığında belli bir süre ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanamayacağını bilmelidir. Şiddetin kendisine bir fatura çıkaracağını anlamalıdır” diye konuştu.
Sağlık Kurum ve Kuruluşları Sıfır Toleranslı Alan İlan Edilmeli
“Türk Sağlık-Sen olarak önerimiz sağlık hizmeti veren birimlerin ve yerlerin hiçbir ayrım gözetilmeden Sıfır Toleranslı Alan olarak tanımlanmasıdır” diyen Türk Sağlık-Sen Ordu Şube Başkanı Fatih Galender Zengin, sözlerini şöyle sürdürdü; “Sıfır toleranslı alanlarda işlenen suçlara en sert yaptırımlar uygulanır ve bu suçlara karşı hakimlerin bir takdir yetkisi de bulunmaz. Para cezasına çevrilme veya hafifletici sebepler göz önüne alınmayarak cezalar net bir biçimde verilir. Böyle bir alan tanımlaması ile eminiz ki sağlık kurum ve kuruluşları daha güvenli yerler haline geleceklerdir.
Sağlıkta şiddet konusunda da bu tarz çözümlerin faydalı olacağına inanıyoruz. Gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Artık toplantılardan, hazırlanan raporlardan, yayınlanan kınama mesajlarından usandık. Çözüm istiyoruz çözüm.”