2023 yılı fındık rekolte çalışmaları pazartesi günü itibariyle yani 03 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla Ordu’da başladı.
Çalışmalarını titizlikle yürüten fındık rekolte tespit komisyonu ilk gün Altınordu ilçesinde, bir gün sonra Perşembe ve dün de Fatsa ilçesinde çalıştı.
Fındığın paydaşı olan bütün kurulların üyeleri; “Tarım İl Müdürlüğü'nün öncülüğünde Tarım İlçe Müdürlüğü elemanları, Ziraat Odası'nın elemanları, Ticaret Borsasının üyesi, Ticaret Odalarının üyesi, TMO'nun üyesi, Fiskobirlik’in üyesi, İhracatçılar Birliği’nin üyesi” gibi kurumların rekolteyi tespit eden komisyon olduğunu ifade eden Başkan Atakan Akça, “Dolayısıyla bu ekip pazartesi günü başlayan çalışmasını Allah nasip ederse 15 gün içerisinde tamamlayacak. Tespit çalışmasının yürütüldüğü ilçede en az 400 tane denek alınarak rekolte tespiti yapılmaya çalışılıyor. Yanılmayacak bir rekolte tespiti için sahadaki tüm arkadaşlar çok ince eleyip sık dokuyarak hareket ediyor” dedi.
ÇALIŞMALAR TİTİZLİKLE YÜRÜTÜLÜYOR
Yürütülen çalışmaların detayına değinen Başkan Akça, “Rekolte tespiti için öncelikle bir ilçe belirleyip daha sonrasında o ilçenin sıfır rakımından 200 rakımına kadar kademe kademe, doğu-batı her hesabını düşünerek daha önce belirlenmiş olan bahçelerdeki farklı noktalarından en az 400 denek alınarak yapılıyor. Bu aslında çok önemli çünkü gerçeğe yakın sonuç için en doğru izlenebilecek bir yöntem diyebilirim. Farklı bahçelerden numuneler toplanıyor. Toplanan çotanaklar soyulduktan sonra kırılıyor ve içi olan içi olmayan, hastalıklı olan şeklinde çeşitli kriterlere göre ayrılıyor ve sonucunda bir tutanak altına alınıyor. Alınan bu tutanaklar üyeler tarafından her ilçede imzalanıyor ve en son gün bu tutanaklar bir araya getirilerek ilin rekoltesinin tespiti yapılıyor” diye konuştu.
Başkan Akça, bu çalışmaların neticesinde yüzde yüz bir sonuç elde edilemese de yüzde 95 gibi bir istatistikle gerçekliğe yakın bir rakam elde edildiğini ifade etti.
“KARŞISINDA DİMDİK DURURUZ!”
İşe hile bulaştıranlara karşı sessiz kalmayacağını vurgulayan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, “Biz rekoltenin düşüklüğü ya da yüksekliği ile alakalı çok fazla polemik içerisine girmek istemiyoruz. Biz, ürün ne kadar kaliteli ve ne kadar verimli olursa, biz üretici birlikleri ve temsilcileri olarak seviniriz. Az olan rekolteyi de çok gösterip bu üreticinin üzerinden fındığı ucuza kapatmanın hesabını yapanların karşısında dimdik dururuz” açıklamasında bulundu. Haber:
Haber: Yeşim DURKUT