Tarım ve Orman Bakanlığı Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün web sitesinde yayımlanan bilgilere göre fındık bahçesinde meydana gelen külleme hastalığına karşı alınacak önlemlerin ne olduğu, bu hastalık ile nasıl mücadele edilmesi gerektiği aktarıldı.
Aktarılan bilgilere göre külleme hastalığının ilkbaharda gelişen bir hastalık olduğu, yaprak ve sürüngenler üzerinde belirtilerini gösterdiği belirtildi. Rüzgarın etkisiyle beraber bu hastalığın tüm yapraklara bulaşabileceği aktarılırken, hastalığın fındık yaprağının her iki yüzeyinde de görülebileceği vurgulandı.
Hastalığın ne olduğuyla alakalı yapılan açıklama da şunlardan bahsedildi:
"Hastalık etmeninin, yaprakların alt kısımlarında gelişmesi ile ilk başlarda üst kısımlarda renk açılımları, sarımsı beneklenme şeklinde lekeler oluşur. Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar ve vaktinden önce dökülürler. Genç sürgünlerde ve yapraklarda yüzeyde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü oluşmakta; ilerleyen dönemlerde renkte matlaşma ve kahverengileşme meydana gelmektedir. Özellikle erken dönemde hastalığa yakalanan çotanaklarda kurumalar gözlenmektedir."
Külleme hastalığına karşı yapılacak müdahalenin nasıl olması gerektiği hakkındaki bilgilendirme ise şöyle:
"Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünleri, tavsiyesine uygun olarak kullanılmalıdır. İlaçlamada sırt pülverizatörü mekanik, motorlu veya hidrolik bahçe pülverizatörü kullanılmalıdır. İlaçlama tüm bitki yüzeyini kaplayacak şekilde yapılmalıdır. İlaç etiketi mutlaka okunmalı, tavsiyeli ürüne, kullanma zamanına ve dozuna mutlaka uymalıyız. Çisentili ve mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalı, hiçbir şey yenilip içilmemeli, koruyucu maske gözlük ve eldiven mutlaka bulundurulmalıdır. İlaçlama bittikten sonra bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır."