GÜNDEM

Asgari Ücret Düşük Değil Dedi İkinci Zam Kapılarını Kapattı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gündemde olan asgari ücret, vergi gibi konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gündemde olan asgari ücret, vergi gibi konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

Asgari ücretin düşük olmadığını dile getiren Şimşek: “Vatandaşımızı enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz. Asgari ücret AK Parti hükümetlerinde dolar bazında ciddi oranda arttı. Haziran 2024 itibariyle asgari ücret 524 dolar. Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak. Asgari ücret yüzde 49 arttı. İlk 6 ayda enflasyon yüzde 20'lerde olacak. Yıl sonunda enflasyon piyasanın beklediği gibi olsa bile yüzde 42-43'lerde olacak. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir. Asgari ücreti vergi dışında bıraktık. Bu sene bunun bütçeye maliyeti 670 milyar TL” diyerek asgari ücrete ikinci zam kapılarını kapattı.

Mehmet Şimşek “Çok Kazananı Uyarıyorum”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek :“Çok kazanandan çok az kazanandan az alacağız. Piyasada üzerine tartışılan paket kapsam itibarıyla bir şekilde toparlanan metin bir şekilde piyasada dolaşıyor. Ne maliye ne de ekonomi koordinasyondan sorumlu. Şu anda geldiğimiz noktada bahşişin vergilendirilmesi gibi çalışmamız olmadı. Ne motokurye ne bahşiş konusu pakette yok. Türkiye'de maalesef birçok kesim vergiden imtina etmeye çalışıyor. Biz kayıt dışılıkla mücadele ederek sonuç alacağız. Verginin tabanını genişleterek sonuç alacağız. Vergide adaleti tesis etmek, çok kazanandan çok az kazanandan az. Toplanan tüm vergilerin milli gelire oranı OECD'de yüzde 34, AB'de yüzde 41.2, Türkiye'de yüzde 20.8. Primler, harçlar, vergilerin milli gelire oranı yüzde 21 bile değil. En düşük vergi yüküne sahip ikinci ülkeyiz. Türkiye'de dolaylı vergilerin toplamının milli gelire oranı yüzde 9.1, AB'de bu oran yüzde 13.6. Vatandaşımıza yeni bir vergi yükü getirmeyeceğiz. Eskiden en düşük gelir vergisi dilimi yüzde 22'ydi, bunu yüze 15'e hükümetimiz düşürdü. Koparılan yaygaralar doğru değil. KDV şu anda gıdada yüzde 1. Çiftçimizin gübresinden yeminden sıfır KDV alıyoruz. Eğitimde, tekstilde, yeme-içmede yüzde 10 KDV uyguluyoruz.

Bazı yatırım fonlarında vergi istisnası var. GMYO'ların vergi istisnasını kaldırmayı düşünüyoruz. Yap-işlet-devretle yapılan projelerin vergisini yüzde 30'a çıkaracağız, kripto varlıkları vergi kapsamında alacağız. Borsa kazançlarının vergilendirilmesini çalışıyoruz. Programımız çok net, bu programa riayet ediyoruz.

İşletmelerde kasaya oturacağız, sabahtan kapanışa kadar ekip oturacak, hasılat tespiti yapacak. Bunu değişik aylarda günlerde tekrarlayacağız. Beyan bununla uyumlu değilse izaha davet edeceğiz, bunun için de yetki isteyeceğiz. Türkiye'de 1.1 milyonun üzerinde kurumlar vergisi mükellefi var. 454 bin firma zarar beyan etmiş, sembolik kar beyan edenleri de katarsanız kurumlar vergisi mükelleflerinin yarısından fazlası ciddi şekilde vergiden kaçmaya çalışıyor. Biz vatandaşımızın vergi yükünü artırmak istemiyoruz. Biz az kazanandan mümkün olduğunca en az vergiyi almak için sistem uygulayacağız. Çok kazananları uyarıyorum, vergiden kaçınma cezalarını artıracağız. Yapay zekayı devreye alacağız.

Çok kazananları buradan uyarıyorum. Vergiden kaçınmanın cezalarını artıracağız, denetimleri sıkılaştıracağız. Giderek burada daha çok yapay zekayı devreye alacağız. Vergi denetim elemanlarımız için bütün teknolojileri devreye alacağız” ifadelerine yer verdi.

Bu Meslekler Dikkat! İzahat İstenicek

Beyan edilen Vergiler hakkında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gündeme dair birçok konuda açıklama yaptı. Yeni vergi paketiyle ilgili de sinyalleri verdi. Bakan Şimşek "Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira. Doktorlarımızın 27 bin 376 lira. Bunlar çok düşük rakamlar. Avukatlarımızın beyan ettiği yıllık ortalama matrah ise kişi başı 17 bin 805 lira. Bütün bu alanlarda yetki alacağız." İfadelerini kullandı.

"EYT'nin Bu Yıl Maliyeti 724 Milyar Lira"

EYT hakkında konuşan Şimşek: “Biz programı yurt içinde ve yurt dışında birçok kesime anlatıyoruz. Şema yaptık, şemanın başlangıcı uluslararası normlara uygun rasyonel politikalar. Beraberinde yatırımcı güveni getiriyor, TL'ye ilgiyi artırıyor. TL'yi önceliklendiriyor. Liralaşmayı güven esasıyla sağlıyoruz. Bu da beraberinde reel kurda dengeyi, istikrarı getiriyor. Bu da dezenflasyonu getiriyor. Geçen sene bu vakitlerde Türkiye'nin dış şoklar, seçim süreci gibi biriktirdiği dengesizlikler vardı. Bunlardan biri dış açıktı. Türkiye'nin geçen sene Mayıs'ta cari açığı 57 milyar dolardı. Bu Mayıs'ın verisi açıklandığında 26 milyar dolar olarak açıklanır. Yeni bir sanayi politikası ortaya koyacağız. Dış borcun milli gelire oranı düşüşe geçecek. Kalıcı şekilde rezerv biriktirmemize imkan sağlayacak. Depremin, EYT'nin etkisiyle. Muhalefetin popülist iteklemesiyle EYT hayata geçirilmiş. EYT'nin bu seneki maliyeti 724 milyar lira. Milli gelirin yüzde 2'sine yakın rakamdan bahsediyorsunuz. Vergide adaleti ve etkinliği sağlama çabamız var. Bu da ikinci önemli dengesizlikti. Aslında enflasyonun da ana kaynağı geçen sene ikinci çeyrekte yüzde 4 büyündü. Bu büyüme denge itibarıyla ciddi sorun içeriyordu” dedi.