ÖZEL HABER

YÜKSEK TANSİYON DİKKATE ALINMALI!

Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Araştırma Görevlisi Hilal Nur Aydın, Hiperlipidemi diğer adıyla ‘Yüksek Tansiyon’ hakkında bilgi verdi ve alınması gereken önlemleri sıraladı.

Abone Ol

Ailesel olabileceği gibi, uzun süreli hareketsiz yaşam da yüksek tansiyon oluşumuna neden oluyor. Hilal Nur Aydın, ilerleyen yaşla birlikte metabolizmanın yavaşlaması, obezite, yağlı gıdalardan zengin beslenme, sigara, aşırı alkol, guatr bezinin az çalışması ve şeker hastalığında kolesterol yüksekliği görülebildiğini dile getirdi.

Vücuttaki kolesterol ve diğer yağların (yağ asitlerinin) yüksek seviyede bulunması durumunun da yüksek tansiyonun belirtisi olduğunu söyleyen Hilal Nur Aydın, “Buna lipoproteinlerin yüksek seviyede olması da dâhildir. Kolesterol ve yağ asitleri, kan dolaşımında taşınan yağlar ve kalp hastalıklarının riskini artıran faktörlerdir” dedi.

HİPERLİPİDEMİ NEDİR?

Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Araştırma Görevlisi Hilal Nur Aydın, HİPERLİPİDEMİ hakkında şu bilgileri verdi; Halk arasında kolesterol yüksekliği olarak bilinen hiperlipidemi, kandaki yağların olması gerekenden yüksek olması anlamına gelir. Kolesterol, vücudumuzda tüm hücrelerde bulunmakta ve hormonların üretilmesinde görev almaktadır. Fakat belli bir seviyenin üzerine çıkması durumunda sağlığımızı tehdit edici durumlara zemin hazırlar. Yüksek kolesterol, vücudumuzdaki tüm damarlarda ateroskleroz adını verdiğimiz damar tıkanıklığına sebebiyet verir. Bu da ilerleyen dönemlerde kalp krizi, bacaklarda görülen damar tıkanıklığı ihtimalini, felç geçirme riskini artırmaktadır. Aynı zamanda karaciğer yağlanmasına da neden olmaktadır.

KAN TAHLİLİNDE NELERE BAKILIR?

Halk arasında iyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL ve kötü huylu kolesterol olarak bilinen LDL düzeyine bakıldığını kaydeden Aydın, Kişilerde bulunan hastalıklara göre hedef kolesterol değerleri değişiklik göstermektedir. Ek hastalığı olmayan kişilerde normal kabul edilen değerler, şeker hastası veya kalp hastalarında yüksek kabul edilmekte ve ilaç tedavisi başlanması gerekebilmektedir” diye konuştu.

TEDAVİSİ NEDİR?

Tedavi olarak ise Kolesterol yüksekliği tespit edilen hastalarda, öncelikle diyet ve yaşam tarzı değişikliği öneriliyor. Bu şekilde kontrol altına alınamayan hasatlarda, ilaç tedavisine geçilmesi şart!

 Kolesterol çoğunlukla hayvansal gıdalarla elde edildiğinden kırmızı et tüketimi azaltılmalı. Balık tüketimi artırılması gerektiğini aktaran Hilal Nur Aydın, Kızartma yerine haşlama ve ızgara tercih edilmeli. İşlenmiş gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Egzersiz yapılması gerekiyor. Haftada en az 3 gün yarım saat yürüme, iyi huylu kolesterolü artırmakta kötü huylu kolesterolü ise düşürmektedir. Sigara ve alkol bırakılmalı /azaltılmalı, stresten uzak durulmalı ve düzenli bir uyku düzeni oluşturulmalı. İlaç Tedavisine gelecek olursak da; Tüm bu önlemlere rağmen kontrol altına alınamayan hastalarda ilaç tedavisi başlanmaktadır. Haber: Sibel YILMAZ