ÖZEL HABER

Yaz Aylarının Gelmesiyle Serinleme Çabaları Artıyor…

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan sıcaklıklar, serinlemek için klima ve vantilatör kullanımını artırdı.

Abone Ol

KLİMA VE VANTİLATÖRLERİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
 

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan sıcaklıklar, serinlemek için klima ve vantilatör kullanımını artırdı. 

Ancak, bu cihazların sağlığa olumsuz etkileri hakkında dikkatli olmak gerekiyor. Uzman Doktor Ali Coşkun, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

3 Katına Çıkması Bekleniyor
 

Uzman Dr. Ali Coşkun, " Değişen ve artan sıcaklık nedeni ile tüm dünyada Klima kullanımının 2050'ye kadar üç katına çıkması beklenirken, insan sağlığına olumsuz etkileri yanında, çevreye de büyük zarar veren klimalardan vazgeçilmesi gerektiği artık gündeme gelmiştir” dedi. Coşkun, artan sıcaklıklarla birlikte birçok kişinin serinlemek için iklimlendirme cihazlarına yöneldiğini belirtti.

Yaz sıcaklarında tüketilen elektrik enerjisinin büyük bir kısmının klimalar tarafından kullanıldığına dikkat çeken Coşkun, "Klimalar doğayı, akarsuları tüketiyor, yeşili azaltıyor," diye ekledi. Klimaların, oda ısısını düşürerek konforlu bir ortam sağlarken, aynı zamanda hava yolu ile bulaşan mikroorganizmaların da kaynağı olabileceğini vurguladı.

Kimler Bu Hastalığın Etkisi Altında?
 

Klima yoluyla bulaşan ve "klima hastalığı" olarak bilinen lejyoner hastalığı, zatürre gibi ciddi üst solunum yolu sorunlarına yol açabiliyor. Dr. Coşkun, bu hastalığın özellikle 50 yaş üstündeki kişiler, astım ve KOAH hastaları, bebek ve çocuklar, kanser tedavisi gören hastalar, uzun süreli kortizon tedavisi gören hastalar ve organ nakli olmuş kişiler için risk oluşturduğunu belirtti.

Lejyoner hastalığının önlenmesi için, evlerde, iş yerlerinde ve büyük yapılarda kullanılan klima sistemlerinin düzenli olarak bakım ve temizliklerinin yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Coşkun, "Hastalığın ön tanı ve tedavisi için doktorun hastayı özellikle klima hastalığı açısından değerlendirmesi önemlidir," dedi. Hasta öyküsünde klima maruziyeti, otel veya tatil köyü gibi yerlerde bulunma, suyla fazla temas gibi durumların sorgulanmasının önemine dikkat çekti.

Tanı konulan hastalara gerekli antibiyotik tedavisinin başlatıldığını belirten Dr. Coşkun, "Özellikle erken dönemde başvuran hastalarda başarılı sonuçlar alınmaktadır," dedi.