Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, arıcılıkta gerçekleştirilen ilaçlama işlemine değinerek arıların şeker ile beslenme noktasında yetersiz kaldığını vurguladı.

Arıcılıkta kullandıkları varroa ilaçlamasına değinen Başkan Akın Çiftçi, “Varroa haricinde çok farklı bir ilaç kullanmıyoruz. Varroa paraziti, arıcı için en büyük sıkıntı. Onun da mücadelesini biz zamanında yapmamış olursak, arılarımız gelişimde sıkıntı yaşıyor ve farklı hastalıklara yol açıyor. Bu noktada onun da mücadelesini mutlaka yapmamız gerekiyor. Tabii ki biz onu yaparken de bakanlığımızın verdiği ruhsatlı ilaçları kullanıyoruz. Hem balda kalıntı olmaması açısından hem de arılarımızın farklı hastalıklara gelmemesi açısından o bizim için çok önemli” dedi.

f5387ef0-4805-4a9d-8b4c-99f29ac92176

ŞEKER TAKVİYESİ ŞART            

Bol yağışlı giden hava durumunun ileri zamanlar için fayda sağlasa da, mevcut günümüzde arılara iyi gelmediğini söyleyen Başkan Çiftçi, “Daha önce biz arıların bahar ve sonbahar beslenmesi için yedi kilo civarında şeker almıştık. Bu bağlamda da gerçekten daha fazla arıları beslememiz gerekiyor. Şu anda arılar dışarıdan hiçbir besin alamıyorlar. Son bir aydan beri yaşanan sıkıntılar var, dışarıdan destekler yetmedi. Arıcılar şeker beslemesiyle idare etmeye çalışıyor. Tabii ki daha önce bakanlıktan arıcılarımıza verdiğimiz şekerler vardı ama gerçekten şu anda onların da yeterli olmadığını düşünüyoruz. Gerekli girişimlerimiz var. Belki arıcılarımıza 3-5 kilo daha takviye şeker alabilirsek en azından sezona daha iyi hazırlanmış olabiliriz” diye konuştu

“ŞEKER FABRİKALARINDAN SATIŞ ÖNCELİĞİ İSTİYORUZ”

Bu konuda da yetkililerden arıcılar için küp şeker konusunda destek beklediğini söyleyen Akın Çiftçi, “Bu bahsettiğim destek, hibe olarak değil. Daha önce arıcılarımıza 820 TL’ye verdiğimiz küp şeker vardı, bu konuda satış önceliği istiyoruz. Şekeri tüccardan değil de direk şeker fabrikalarından temin etmemiz daha çok kolaylık sağlar” açıklamasında bulundu. Haber:

Yeşim DURKUT