CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, Türkiye'nin dünya fındık üretiminde lider konumda olmasına rağmen üreticilerin zor durumda olduğunu belirtti. Gezmiş, emeğin sömürülmesine son verilmesi ve fındık için taban fiyatın 150 liradan aşağı olmaması gerektiğini vurguladı.
CHP Giresun Milletvekili ve TBMM Divan Katip Üyesi Elvan Işık Gezmiş, Türkiye’nin dünya fındık üretiminde birinci sırada olmasına ve 2 milyar dolar gelir elde etmesine rağmen üreticilerin memnun olmadığını belirtti. Gezmiş, fındıkta emek sömürüsünün sona ermesi gerektiğini vurgulayarak, taban fiyatın kesinlikle 150 liradan aşağı olmaması gerektiğini ifade etti.
Giresun’un CHP'li Milletvekili Gezmiş, yaptığı yazılı açıklamada AKP hükümetinin hatalı tarım uygulamaları ve özelleştirme politikaları nedeniyle üreticilerin mağdur olduğunu söyledi. Hükümete seslenen Gezmiş, emeğin ve alın terinin karşılığının verilmesi çağrısında bulundu.
“Üreticinin Fındığı Dalda, Emeği Rafta Kalmasın”
Doğu Karadeniz halkının ana geçim kaynağı olan fındığın, aynı zamanda bir yaşam biçimi olduğunu belirten Gezmiş, şu ifadeleri kullandı:
“Fındık bizim baştacımızdır. Kızlarımızın çeyiz parası, oğullarımızın asker harçlığıdır. Fındık bizim yaşam biçimimizdir. Düğün, sünnet gibi etkinlikler hep ‘fındık sonrası’ yapılır. Ev, eşya alma işleri de hep fındık sonrasına bırakılır ve ihtiyaçlar da ‘fındık veresiye’ alınır. Ayrıca, bölgemiz arazisi dik ve engebelidir, üreticilerimiz zor şartlarda çalışmaktadır. Bahçelerin bakımı zor olduğu gibi gübre, ilaç, budama gibi maliyetler ile toplama, kurutma ve patozla ayıklaması da masraf gerektiren işlerdir. Dolayısıyla, yoğun ve zorlu bir üretim sürecinin yanı sıra her geçen gün artan girdi maliyetlerinin altında ezilen üreticinin hakkını güvence altına almak ve alın terinin karşılığını vermek devletin sorumluluğudur.”
“Fındıkta Adalet İstiyoruz”
Gezmiş, Cumhuriyet Halk Partisi olarak emeğin yanında durmaya devam edeceklerini belirterek, şunları söyledi:
“Dünyada fındığın yüzde 70’ini biz üretiyoruz ve 8 milyon yurttaşımız bu işten geçimini sağlıyor. Ancak parayı çok uluslular kazanıyor. Yani sıkıntısını fakir Karadeniz çiftçisi çekiyor, kazancını sermayeye hizmet eden fındık şirketleri elde ediyor. Çok uluslu şirketlerin fiyatları baskılamak için rekolteyi yüksek gösterme oyunlarına ve emek sömürüsüne göz yummayacağız. Fındık üreticisi sahipsiz değildir, fındıkta 150 liradan aşağı bir rakamı asla kabul etmeyeceğimizi ilan ediyoruz.”