Türkiye’de her yıl üretilen 30-35 milyon ton katı atığın büyük bir bölümünü içecek kutuları ve pet şişeler oluşturuyor. Çevre kirliliğiyle müadele etmek ve geri dönüşümü desteklemek amacıyla geliştirilen Depozito Saha Yönetim Sistemi (DSYS), çevreyi koruma bilincini yaygınlaştırırken vatandaşlara da ek gelir elde etme fırsatı sunuyor. Sakarya’da başlatılan pilot uygulama, 2025 yılı sonuna kadar tüm Türkiye’de yayınlanacak.
Ambalajlar Geri Dönüşümün Parçası Olacak
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, DSYS’nin geri dönüşümde devrim niteliğinde bir adım olduğunu belirtti. Bakan Kurum, şu açıklamalarda bulundu:
“20 milyardan fazla içeceği depozito işaretli ambalajlarla piyasaya sunduk. Bu ambalajları atık olmaktan çıkarıyor, depozito iade makineleri aracılığıyla geri dönüşüm sürecine dahil ediyoruz. 2025 yılı sonuna kadar 25 milyar şişe geri dönüşümle tekrar ekonomiye kazandırılacak.”
Bakan Kurum, her il ve ilçeye kurulacak altyapıyla geri dönüşüm alışkanlıklarını artırmayı ve çevre kirliliğiyle mücadeleyi daha etkin hale getirmeyi hedeflediklerini belirtti.
E-Cüzdanlarla Teşvike Dayalı Sisteme Geçiliyor
Depozito sisteminin çalışma prensibi oldukça yenilikçi. "Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA)" logosu taşıyan plastik, cam ve alüminyum şişeler, özel makinelerde toplanacak. Vatandaşlar, makineler aracılığıyla her iade ettikleri ambalaj için belirlenen üretleri e-cüzdan hesaplarına aktarabilecek. Bu sistem, bireylerin hem gelir elde etmesini hem de çevre bilincini artırmasını hedefliyor.
81 İlde Hayata Geçecek
Pilot uygulamanın başarıyla tamamlanmasının ardından depozito sistemi, 2025 yılı sonuna kadar 81 ilde devreye alınacak. DSYS’nin tüm ülke genelinde yaygınlaşmasıyla birlikte geri dönüşüm oranlarının artması ve çevre kirliliğinin önemli ölçüede azalması hedefleniyor. Sistem, aynı zamanda kaynakların verimli kullanılmasının önünü açarak Türkiye’yi sıfır atık hedeflerine bir adım daha yaklaştıracak.