ORDU

Üreticinin Direnci Fiyatları Yükseltiyor: 100 Bin Ton Fındık Stokta Bekliyor

Fındık üreticileri, serbest piyasadaki düşük fiyatlara karşı direnerek ürünlerini pazara indirmiyor.

Abone Ol

Fındık üreticileri, serbest piyasadaki düşük fiyatlara karşı direnerek ürünlerini pazara indirmiyor. Türkiye genelinde üreticilerin elinde yaklaşık 100 bin ton fındık bekletilirken, bu durum fiyatların artış trendine girmesine neden oluyor.

"160 Liradan Aşağı Satmam"

Ordu’da yaşayan fındık üreticisi Fikret İlhan (68), elindeki 3 tondan fazla fındığı istediği fiyatı bulana kadar satmayı düşünmediğini belirterek, “Benim beklentim en az 160 lira. O fiyattan aşağı satmam mümkün değil. Maliyetleri karşılamıyor, başka çarem de yok” dedi. İlhan, bu yıl kahverengi kokarca zararlısının bahane edilerek fiyatların düşük tutulduğunu da ifade etti.

Rekolte Düşüşü ve Stok Etkisi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 2024 yılı için açıklanan 738 bin tonluk fındık rekoltesinin kahverengi kokarca zararlısı nedeniyle 700 bin ton seviyelerine gerilediğini belirtti. Soydan, “Üreticilerimizin elinde yaklaşık yüzde 15Üreticilerimizin elinde yaklaşık yüzde 15\u201lik, yani 100 bin ton civarında fındık bulunuyor. Bu önemli bir rakam. İhracat açısından da şu anda üreticilerimizin elindeki fındığa ihtiyaç var. Hem stoklardaki hem de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) depolarındaki fındıklar talebi karşılayabilecek durumda” dedi.

Fiyatlar Yükselişte

Serbest piyasada fındık fiyatlarının 130-135 TL bandında seyrettiğini belirten Soydan, 2025 yılı itibarıyla fiyatların yükseliş trendine girdiğine dikkat çekti. Soydan, “Üreticiler, bekledikleri piyasa şartları oluştuğunda stoklarındaki fındığı pazara indirecektir” diye konuştu.

Üreticiler Fiyat Artışı İçin Beklemede

Düşük fiyatlardan ürün satmak istemeyen üreticiler, fındıklarını evlerinde ve depolarında bekletmeye devam ediyor. Üreticilerin bu direnci, önümüzdeki dönemde fındık fiyatlarında daha da artış yaşanabileceğine işaret ediyor.