ORDU

Ulubey’de Kokarca Zararlısı ile Mücadele İçin Ortak Eğitim Programı Düzenlendi!

Ulubey İlçesinde bu sabah Yeşil Doğa Yerel Eylem Grubu Derneği, Ulubey Belediyesi ve İlçe Tarım Müdürlüğü ortaklığında Kahverengi Kokarca ile Mücadele ve Fındıkta Verimlilik Eğitim programı düzenlendi.

Abone Ol

Yeşil Doğa Yerel Eylem Grubu Derneği, Ulubey Belediyesi ve İlçe Tarım Müdürlüğü ortaklığında Kahverengi Kokarca ile Mücadele ve Fındıkta Verimlilik Eğitim programı düzenlendi.

Ulubey ilçesinde gerçekleşen kahvaltı programına Ulubey İlçe Kaymakamı Furkan Türkay Kayış, Ulubey Belediye Başkanı İsa Türkcan, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, İlçe Köy Muhtarları ve çiftçiler katılım sağladı.

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri tarafından kahverengi kokarca ile mücadele ana başlıklı sunum gerçekleştirildi. Kokarca zararlısı ile mücadele hakkında hazırladıkları slayt ile bilgilendirmelerde bulunan müdürlük personelleri, izlenilecek yol ve alınacak önlemler hakkında açıklamalarda bulundu.

Bilgilendirme sunumunun ardından Ulubey Belediye Başkanı İsa Türkcan, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ve Ulubey İlçe Kaymakamı Furkan Türkay Kayış, konuya ilişkin muhtarlara ve basın mensuplarına açıklamalar gerçekleştirdi.

Kokarca zararlısı ile topyekun mücadelenin önemine değinen Ulubey belediye Başkanı İsa Türkcan, konunun büyük bir hassasiyet içerdiğini dile getirdi.

Müdür Yılmaz; “Bugüne Kadar Ne Gerekiyorsa Yaptık, Bundan Sonra Da Yapacağız!”

2023 yılından itibaren kahverengi kokarca zararlısı üzerine yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerinin altını çizen Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, gerçekleştirdikleri mücadeleye rağmen Fatsa, Çatalpınar, Çamaş’ın alt kesimleri, Ünye ve Perşembe’nin Fatsa’ya yakın bölgelerinde önemli zararların ortaya çıktığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl Ordu Valiliği ile gerçekleştirilen eylem planı doğrultusunda geçtiğimiz yıl 40 bin civarında kışlak alanda ilaçlama gerçekleştirdiklerinin altını çizen Müdür Yılmaz, 700’ün üzerinde üreticiye yönelik eğitimlerin verildiğini ifade etti. Bütün sektör paydaşları ile birlikte adeta bir seferberlik ilan ettiklerini söyleyen Yılmaz, “Buna rağmen Fatsa ilçesinde ve çevresinde ciddi zararlarımız oldu, fındıkta randıman kaybı oldu. Bazı üreticilerimiz bahçelerine giremediler. Kokarca tehlikeli ve istilacı bir böcek. 300’den fazla bitkide zarar oluşturabiliyor ve fındığı da çürütüyor. Bu zararlı öyle hızlı çoğalabiliyor ki, yılda en az 200 yavru yapabiliyor. Dolayısıyla karşımızda mücadele etmediğimiz taktirde çok ciddi zararlara neden olabilen bir zararlı söz konusudur. Biz bununla mücadele noktasında hangi çalışma gerekiyorsa bugüne kadar yapmaya çalıştık, bundan sonra da inşallah yapacağız” açıklamalarında bulundu.

Geçtiğimiz yıl Haziran ayında havaların yağışlı gitmesinden kaynaklı ilaçlamaların aksadığını ifade eden Kemal Yılmaz, kokarca zararlısının artmasına neden olduğunu ifade etti. Müdür Yılmaz, Fındık kurdu ilaçlamasının ürün için önemine değindi.

Kaymakam Kayış; “Mücadeleye Topyekun Devam Etmeliyiz!”

Ulubey İlçe Kaymakamı Furkan Türkay Kayış, muhtarların devlet ile vatandaş arasında köprü görevi gördüğünü ifade ederek muhtarlara büyük görev düştüğünü söyledi. “İlçemizde bu yıl kokarca zararlısının görülmemesinin, önümüzdeki yıllarda olmayacağı anlamına gelmiyor” diyen Kaymakam Kayış, muhtarların kapı kapı gezerek gerekli mücadele çözümleri noktasında vatandaşlarla irtibata geçmeleri gerektiğini vurguladı. Kaymakam Furkan Türkay Kayış vatandaşlara, ellerini taşın altına sokmaları noktasında çağrıda bulundu.