Yerel

Türkiye’de ilk kez bir rektör "TÜRKSOY 30. Yıl" madalyası aldı

ÖZBEKİSTAN CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANI DANIŞMANI HAYRİDDİN SULTANOV, TÜRKSOY’UN 30. YILI VESİLESİYLE TÜRK DÜNYASINA BİLİM, EĞİTİM, KÜLTÜR VE SANAT ALANINDA YAPMIŞ OLDUĞU KATKILARINDAN ÖTÜRÜ "TÜRKSOY 30. YIL" KARABÜK ÜNİVERSİTESİ (KBÜ) REKTÖRÜ PROF. DR. FATİH KIRIŞIK’A TAKDİM EDERKEN, MADALYA TÜRKİYE’DE İLK KEZ BİR REKTÖRE VERİLMİŞ OLDU.

Abone Ol

Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Danışmanı Hayriddin Sultanov, TÜRKSOY’un 30. Yılı vesilesiyle Türk dünyasına bilim, eğitim, kültür ve sanat alanında yapmış olduğu katkılarından ötürü "TÜRKSOY 30. Yıl" Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’a takdim ederken, madalya Türkiye’de ilk kez bir rektöre verilmiş oldu.

Özbekistan Kültür Bakanlığı, Özbekistan’ın Ankara Büyükelçiliği, TÜRKSOY ve KBÜ iş birliğinde KBÜ 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda "Sen Ne Kadar Tatlısın, Ey Acı Hayat!" kitabının tanıtım toplantısı düzenlendi. TÜRKSOY üyesi ülkelerin fotoğraf sanatçıları tarafından çekilen Türk halklarının gelenek göreneklerini, mimari ve tarihi abidelerini, doğal güzelliklerini ve günlük yaşamını yansıtan fotoğrafların yer aldığı TÜRKSOY Fotoğraf Sergisini gezdi.

Tanıtımda konuşan Rektör Kırışık, Türk devletlerinin dilinin, ekonomisinin, bilimin, kültürünün, sanatının, birleşik, bütünleşik bir çatı altında hep beraber birbirleriyle iş birliği ve kardeşlik ekseninde çalışmalarını ve faaliyetlerini sürdürmelerinin çok kıymetli ve değerli bir durum olduğunu belirtti.

Bunun gelişimine katkı sağlamak ve sunmak istediklerini anlatan Kırışık, "Ülkelerimiz arasında kardeşlik hukukuna dayanan, iş birliği içerisinde birlikte gelişmeye dayanan bir kültürün, bir yönetim tarzının ortaya çıkmasını daha da gelişmesini arzu ediyoruz. Her geçen gün aramızdaki ilişkilerin daha da geliştiğini, güçlendiğini, farklı alanlara yayıldığını, bunun da ülkelerimize ekonomik açıdan, siyasi açıdan, askeri açıdan, kültür, sanat ve bilim açısından çok büyük katkılar sunduğunu gözlemliyoruz. Bilim, kültür ve sanat bizim için son derece önemli. Hem bilimsel açıdan Türk devletlerinin bütünleşmesi, birleşmesi, birbirini desteklemesi, ortak kurum ve kuruluşlar kurarak iş birliklerini artırması son derece önemli" dedi.

KBÜ olarak Türk dünyasının ve Türk devletlerinin bilimsel, kültürel ve sanatsal açıdan birleşmesini, birlikte gelişmesini, geleceğe Türk Yüzyılını gerçekleştirecek şekilde birlikte damgasını vurmasını arzu ettiklerini aktaran Rektör Kırışık, "Bunu sağlamak için de bütün devletlerimiz, ilim adamlarımız çalışmalarına devam ediyor. Elbette geçmişte de benzer rolü üstlenen son derece büyük kültür, sanat alanında, bilim alanında büyüklerimiz var. Cengiz Aytmatov üstadın eserleri Türk birliğinin sağlanması, Türk devletlerinin kültürel açıdan, sanatsal açıdan bütünleşmesi, birbirini anlaması açısından son derece kıymetli bir değerdir" diye konuştu.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev de büyük bir kültürel birikime sahip olan Türk toplumlarında kültürün oluşmasına, gelişmesine ve zenginleşmesine katkı sağlayan önemli şahsiyetler arasında kalem erbaplarının da yer aldığını belirtti. Raev, "TÜRKSOY Teşkilatı, Türk kültürüne ve sanatına hizmet etmiş ve etmeye devam eden önemli şahsiyetlerin doğum yıldönümlerini hafızalarda kalıcı hale getirmek; sanat hayatındaki faaliyetlerine halihazırda devam eden kültür dünyamızın Çolpan yıldızları sanatkarlarımızı, dünyada tanınır ve bilinir hale getirmek amacıyla onların adlarını ve kültürel miraslarını yaşatmaya ve meraklılarının dikkatine sunmaya çalışmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Özbekistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Sultanov, "TÜRKSOY 30. Yıl" madalyasını Rektör Prof. Dr. Kırışık’a takdim etti.

Tanıtıma, KBÜ Rektörü Fatih Kırışık, Hayriddin Sultanov ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Raev’in yanı sıra; Özbekistan Ankara Büyükelçiliği Siyasi İşler Müsteşarı Avazbek Khodjımotov, KBÜ rektör yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Elif Çepni ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veli Savaş Yelok, Özbekistan Devlet Alişîir Nevayi Müzesi Müdürü Prof. Dr. Jabbor Eşonkul, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zaynabidin Abdırashıdov, TÜRKSOY Özbekistan Koordinatörü Şehnaz Burhaneddin, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.