ORDU

Türk Mutfağı Haftası Kutlama Etkinlikleri Başladı

Türk mutfağının tanıtılması ve dünya sıralamasında hak ettiği yeri alması amacıyla Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bu yıl 3.sü düzenlenen  “Coğrafi İşaretli Ürünlerle Türk Mutfağı Haftası” kutlama etkinlikleri başladı.

Abone Ol

Türk mutfağının tanıtılması ve dünya sıralamasında hak ettiği yeri alması amacıyla Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bu yıl 3.sü düzenlenen  “Coğrafi İşaretli Ürünlerle Türk Mutfağı Haftası” kutlama etkinlikleri başladı.

21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak olan Türk Mutfağı Haftası, Ordu’da da çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce hazırlanan program çerçevesinde bugün Ünye ilçesinde bir dizi etkinlik yapıldı.

Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe, Vali Muammer Erol, Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Vali Yardımcısı Burak Keser, İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, bazı ilçe kaymakamları, belediye başkanları, il ve ilçe protokolü, STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program protokol üyelerinin konuşmaları ile devam etti.

Toparlak; “Ordu’da 19 Adet Coğrafi İşaretli Ürün Bulunuyor”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Ordu ilinde yenilebilir ot çeşitliliğinin yanı sıra balık ve sebze yemekleri, turşu kavurmaları, doğada kendiliğinden yetişen yöreye özgü bitkilerden yapılan yemekler, hamur işleri ve evde açılan özellikle fındıkla yapılan tatlıların hâkim olduğunu belirterek, son verilere göre ilimizde toplam 19 adet coğrafi işaretli ürün bulunduğunu ifade etti.

Toparlak, Ordu’ya özgü coğrafi işaret tescil işlemleri devam eden ürünlere de değinerek bu ürünlerin Aybastı beyaz peyniri, Kabataş köy peyniri, Kumru fındık macunu, Ordu bahçe çileği reçeli, Ordu çakıldak fındığı, Ordu dut pekmezi, Ordu tirmit salamura, Ordu fırın fasulyesi, Ordu hurması, Ordu ısırgan çorbası, Ordu incir reçeli, Ordu kabağı kavurması, Ordu kestane balı, Ordu kokulu üzüm şerbeti, Ordu kuru yufkası, Ordu mısır unu çalmacı, Ordu su böreği, Ünye biber tuzu, Ünye köy peyniri ve Ünye pidesinden oluştuğunu söyledi.

Ordu mutfak kültürünün en önemli özelliklerinden birinin de sıfır atık bir mutfak olduğuna dikkat çeken Toparlak, programda emeği geçen kişi ve kurumlara teşekkür etti.

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı ise, turizmde gastronominin öne çıktığı dönemde bölgedeki yöresel lezzetlerin de gastronomik anlamda yerini alması ve turizme katkı sağlaması anlamında bilinirliğinin ortaya koyulması noktasında bu tür organizasyonlar ve faaliyetlerin önemli olduğuna dikkat çekti.

Ünye Belediyesi olarak unutulmaya yüz tutmuş yöresel ürünlerin yeniden canlandırılması ve çeşitlendirilmesine yönelik yapılan çalışmalar kapsamında belediye bünyesinde Yöresel Ürünler Üretim Merkezi kurulduğunu hatırlatan Tavlı, yöresel ürünlerin bilinirliğinin arttırılarak bu sayede Ordu’nun artık sadece 3 ay değil, 12 ay yaşanabilir bir şehirken turizmden de payını alan bir il olacağını söyledi.

Programda, Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Kabacık tarafından “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Türk Mutfağındaki Yeri ve Rolü” konusunda sunum yapıldı.

Sunumun ardından, Ordu Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası eşliğinde şehir merkezinde kortej yürüyüşü yapıldı.

Kortej yürüyüşünden sonra Vali Muammer Erol, beraberinde protokol mensupları ile birlikte Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifleri tarafından Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda açılan ve yöresel ürünler stantlarını gezerek, hazırladıkları yiyeceklerle etkinliğe katkıda bulunan kadınlara teşekkür etti.

Karadeniz’in sağlıklı ürünlerinin geleneksel tatlarla buluşturan Ordu mutfağı etkinliğinde, davetlilere yöresel yemek ikramı yapıldı.

Program, yarın Fatsa ilçesi Tepecik Mahallesindeki gerçekleştirilecek etkinliklerle sona erecek.