DKİB'nin verilerine göre, ocak-mart döneminde 1465 ton çay ihracatı gerçekleştirilerek 7 milyon 107 bin 943 dolar gelir elde edildi. 2022'nin ilk üç ayında ise 1660 ton çay ihracatı ile 5 milyon 271 bin 933 dolar kazanç sağlanmıştı. Bu durumda, miktar açısından yüzde 12'lik bir azalma olsa da, değer açısından yüzde 35'lik bir artış mevcut. İhracatın yapıldığı 94 ülke, özerk ve serbest bölgeler arasında ise Belçika, ABD ve Birleşik Krallık öne çıkan ülkeler oldu.
Belçika'ya ihracat yüzde 215 arttı
Çay ihracatında Belçika'nın öne çıkması, ülkenin çay sektöründe önemli bir rol oynamasından kaynaklanıyor. Belçika, dünyanın en büyük çay ihracatçısı olan Sri Lanka'dan çay ithal eden ve bu çayları işleyerek Avrupa pazarına sunan önemli bir ülke konumunda. Bu nedenle, Türkiye'nin çay ihracatında Belçika'nın önemi oldukça büyük. Ayrıca, çay ihracatında hedef pazarların çeşitlendirilmesi, Türkiye'nin çay ihracatını artırmak için önemli bir strateji olarak görülüyor.
"Dünyanın en kaliteli çayı, yetiştirme şartları açısından Türk çayı"
DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, çay ihracatının sadece Türk nüfusunun yaşadığı Avrupa ülkelerine değil, son yıllarda turizm hareketine bağlı olarak farklı ülkelere de yönelik olarak arttığını belirtti. Özellikle Körfez ülkelerinden gelen turistlerin Türk çayına alıştıklarını ve Orta Doğu'ya yönelik ihracatın geliştiğini söyleyen Gürdoğan, çay ihracatındaki artışta turizm hareketinin yanı sıra ürün kalitesindeki artışın da etkili olduğunu vurguladı.
Gürdoğan, dünyanın en kaliteli çayının yetiştirme şartları açısından Türk çayı olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türk çayında ülke çeşitliliğinin artırılması için çalışmalarımız sürüyor. Bu kapsamda da hazırlamış olduğumuz UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) projesiyle çay ihracatımızın sürdürülebilirliğini artırmayı planlıyoruz. O nedenle de önde gelen çay tüketimi yapılan pazarlara firmalarımızı yönlendirerek gerek fuar katılımı ve gerekse ticaret heyeti programları ile çay ihracatımızda ülke çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz."
Hedef pazarlara ağırlık vereceklerini kaydeden Gürdoğan, "En çok çay ithal eden ABD, Rusya, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri, ihracatımızı genişletmek için hedef aldığımız ülkeler olarak belirlenmiştir." dedi.