GENEL

Trafikte Araç Geçiş Üstünlüğü Nedir? Kimdedir?

Trafikte araç kullananların merak ettiği konulardan birisi de trafik de araç geçişlerinin nasıl yapılacağı ile ilgili. Trafikteki önemli konulardan birisi de araç geçişi izninin nasıl yapılacağı konusu, bunu merak eden araç sahipleri ise bu konuda araştırmalar yapılıyor. Peki, trafikte araç geçiş üstünlüğü nedir? Hangi araçlar hangi durumlarda geçiş üstünlüğüne sahiptir? Gelin beraber bu araçlara göz atalım. 

Abone Ol

Trafikte geçiş üstünlüğü sürücülerin dikkate alması gereken çok önemli bir konudur. Can ve mal kaybını önlemek için bu konuya iyice hakim olmanız gerekmektedir. Tabi ki de her araca bu hak tanınmamıştır. Sadece Karayolları Genel Müdürlüğünün kurallarına göre belirlenen araçlara, kolaylık sağlamak amacı ile bu hak tanınmıştır. Peki, trafikte araç geçiş üstünlüğü nedir? Hangi araçlar hangi durumlarda geçiş üstünlüğüne sahiptir?  Gelin beraber bu araçlara göz atalım. 

Geçiş Üstünlüğü Nedir?

Trafikte geçiş üstünlüğü, sürücülerin büyük bir dikkatle ele alması gereken kritik bir konudur. Can ve mal kaybını en aza indirmek için bu konuda bilinçli olmak son derece önemlidir. Ancak bu ayrıcalık her araca tanınmamıştır ve yalnızca Karayolları Genel Müdürlüğü kuralları doğrultusunda belirlenen araçlara verilmiştir. Bu ayrıcalıklı araçlara birlikte göz atalım.

Geçiş Üstünlüğü Olan Araçlar Hangileri?

1. Yaralı veya acil hasta taşıyan ambulans ve benzeri araçlar
2. İtfaiye araçları
3. Acil ilaç, doku, organ taşıyan nakil araçları
4. Belediyelere ait asayiş araçları ve zabıta taşıtları
5. Trafik kazalarından sonra olay yerine gelen trafik hizmetleri araçları
6. Zorlu hava şartlarında yolları açmak için görevli acil müdahale araçları
7. Afet durumları için görevli araçlar
8. Koruma görevinde olan araçlar

Ancak, bu araçların dahi belirli hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir. Kendilerini belli ederek ve diğer araçların can güvenliğini tehlikeye atmadan yol istemelidirler. Keyfi olarak geçiş üstünlüğü kullanmak yasaktır ve zorunlu olmadıkça bu ayrıcalığı kullanmamaları gerekmektedir. 

Geçiş üstünlüğü, trafikteki araçların öncelik sıralamasını belirleyen önemli bir konudur. Bu ayrıcalıklı araçlarla karşılaştığınızda, yollarına devam edebilmeleri için uygun bir şekilde yol vermek büyük bir sorumluluktur. Eğer dar bir yoldaysanız, hızınızı artırabilirsiniz, ancak müsait bir yerde bu araçlara yol vermek kritik öneme sahiptir. Çok şeritli yollarda sinyal vererek şerit değiştirin ve yollarını açın. Ancak, şeritler doluysa kenarlara yaklaşarak bu araçlar için bir alan oluşturmalısınız.

Kavşaklarda araçların geçiş üstünlüğü genellikle karmaşık bir konu olarak algılanır. Kavşağa yaklaşırken, diğer araçların ani ve hızlı hareketlerinden kaçınmalısınız. Kavşaklardaki yoğunluk nedeniyle, trafik kurallarına özel bir önem verilmelidir. Özellikle trafik lambaları ve trafik levhalarına dikkat etmek hayati önem taşır. Kavşaklarda, belirttiğimiz araçların ve tramvayların geçiş üstünlüğü bulunur. Bölünmüş yoldan veya geçiş yolundan gelen araçlar geçiş üstünlüğüne sahiptir. Motorlu taşıtların, sağdan gelen diğer araçlara üstünlüğü vardır. Motorsuz araçlar, her zaman motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır.

Bilinmesi Gereken Kavramlar

Anayol: Ana cadde, karayolları tarafından benimsenmiş ve trafiğe açık olan yoldur. Ulaşım ve yer bulabilme kolaylığı için karayollarında sınıflandırılmışlardır.

Tali yol: Trafik yoğunluğu daha düşük olan ve trafiğin ana yoluna bağlandığı ikincil yoldur.

Kavşak: Birkaç karayolunun kesiştiği veya birleştiği ortak alandır.

Taşıtlar Arası Geçiş Sırası

  • Otomobil
  • Minibüs
  • Kamyonet
  • Otobüs
  • Kamyon
  • Arazi Taşıtı
  • Lastik Tekerlekli Traktör
  • İş Makinası
  • Motorsuz Taşıtlar

belirtilen araçlar daralan bir yol üzerinde karşılaşmaları halinde yan yana geçiş güvenli değil ise geçiş sırası yukarıdaki gibidir.