Trabzon

Tarihi surlardaki fayans kirliliği İl Koordinasyon Kurulu toplantısında gündeme geldi

TRABZON VALİSİ AZİZ YILDIRIM BAŞKANLIĞINDA VALİLİK BİNASINDA DÜZENLENEN TRABZON KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISINDA TARİHİ SURLARDAKİ FAYANS KİRLİLİĞİ GÜNDEME GELDİ

Abone Ol

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Trabzon Kültür Yolu Festivali öncesinde Trabzon Kalesi’nin tarihi surlarındaki ’Fayans’ kirliliğinin kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. Başkan Kaya, “Tarihi surlarda seramikler, fayanslar, boyalı badanalı duvarlar var. Bunlar çok kötü bir görüntüye neden oluyor. Şehrimize yakışmıyor” dedi.

Pazarkapı Mahallesi’nde Kadınlar Pazarı’nın yapımı sırasında esnafın mağdur olmaması için Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yapılan geçici prefabrik yapılar, pazarın hizmete alınması ile yıkıldı. Geçici yapıların yıkılması ile ortaya çıkan alan Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yeşil alana çevrilirken, surlardaki çirkin görüntüye ise müdahale edilemedi. Surlara yaptığı eklentiler nedeniyle oluşan çirkin görüntünün temizlenmesi için Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin yapmak istediği çalışma Anıtlar Kuruluna takıldı. Anıtlar Kurulu’nun ileride burada restorasyon çalışması yapılacağını ifade ederek Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin müdahalesine şimdilik izin vermediği kaydedildi.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım başkanlığında Valilik binasında düzenlenen Trabzon Kültür Yolu Festivali Koordinasyon Kurulu toplantısında kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkılan binalardan kalan tarihi surlardaki fayans kalıntılarını gündeme getirdi.

Toplantıda Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, Sahil Güvenlik Doğu Karadeniz Grup Komutan Aytaç Bayırlı, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erdem Şen, Trabzon İl Emniyet Müdürü Murat Esertürk, İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, Trabzon Sanatevi Başkanı Adnan Taç ile Trabzon’daki bazı kurum ve kuruluşların müdürleri de yer aldı.

Toplantıda, Trabzon’da 22-30 Haziran tarihleri arasında 2’ncisi gerçekleştirilecek olan Trabzon Kültür Yolu Festivali’nin kapsamı, alınacak güvenlik tedbirleri ve festival programı hakkında bir sunum gerçekleştirildi. Ortahisar Belediyesi Tarih Müzesi, Basın Tarihi Müzesi’nin festival kapsamında, gezilecek noktalar arasında tanıtılacağı bilgisine yer verildi. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Tarihi Hasan Paşa Asker Hamamı Müzesi’nin de bu noktalara eklenmesi talebinde bulundu.

Trabzon Kültür Yolu Festivali Koordinasyon Kurulu toplantısında söz alan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Ortahisar Belediyesi binasının da bulunduğu Kahramanmaraş Caddesi kısmına denk gelen tarihi surların üzerindeki seramiklerin kötü bir görüntüye neden olduğunu belirtti.

Festival öncesinde buradaki kötü görüntünün ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Kaya, “Trabzon’umuzu, Ortahisar Belediyemizin ve Kadınlar Pazarımızın karşısındaki o tarihi surlardaki kötü görüntüden bir an önce kurtarmamız gerektiğine inanıyorum. Tarihi surlarda seramikler, fayanslar, boyalı badanalı duvarlar var bunlar çok kötü bir görüntüye neden oluyor. Misafirlerimiz gelecek şehrimize yakışmıyor. İnisiyatif alıp o görüntüyü ortadan kaldırmak istiyorum fakat tarihi olması hasebiyle kuralları var. Bu konuda hızlı bir çözüm üretmemiz lazım diye düşünüyorum. Bundan hızlıca nasıl kurtulabileceğimizi konuşalım istiyorum” diye konuştu.

Başkan Kaya’nın değerlendirmesine cevap veren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise gerekli kurumlarla görüşmeleri tamamlayarak söz konusu görüntüye sebep olan seramiklerin söküleceğini, kötü görüntünün ortadan kaldırılması için çalışacaklarını belirtti.