GENEL

STRATCOM AFET İLETİŞİM FORUMU YARIN BAŞLAYACAK

25-26 Nisan'da Ankara'da, "Hazırlık, Müdahale ve İyileştirme" temasıyla Stratcom Afet İletişim Forumu düzenlenecek

Abone Ol

İletişim Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet iletişimini uluslararası bir perspektiften ele almak amacıyla "Hazırlık, Müdahale ve İyileştirme" temasıyla Stratcom Afet İletişim Forumu düzenleyeceğini duyurdu. Forum, 25-26 Nisan tarihlerinde Ankara'da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek.

Fahrettin Altun'un açılış konuşmasıyla başlayacak olan Stratcom Afet İletişim Forumu'na, 14 ülkeden stratejik iletişim uzmanları, liderler, akademisyenler, kamu ve özel sektör temsilcileri ve 54 konuşmacı katılacak. Forum, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından uluslararası bir perspektiften afet iletişimini ele alacak. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenecek forum, "Hazırlık, Müdahale ve İyileştirme" teması üzerine gerçekleşecek.

Forum, toplam 2 gün boyunca devam edecek ve 9 panel ile 7 farklı konuşmadan oluşacak. Risk iletişiminden dezenformasyonla mücadeleye, kriz yönetiminde teknoloji uygulamalarından medya etiğine ve vatandaş merkezli ve katılımcı iletişim yaklaşımlarına kadar pek çok konu kapsamlı bir şekilde ele alınacak.

Stratcom Afet İletişim Forumu'nun ilk gününde, depremden etkilenen illerde çalışmalar yürüten basın mensuplarının katılacağı Afet Hattında Medya Paneli düzenlenecek. Panelin moderatörlüğünü Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan yapacak. Konuşmacılar, afet durumunda medyanın rolü, afetlerde haber alma ve yayma süreci, toplumun bilgilendirilmesi ve afet sonrası yeniden yapılanma sürecinde basının rolü gibi konuları ele alacaklar.

Acil Durumlara Karşı Dirençli İletişim Ekosistemi İnşası Paneli, kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek. Panelde, devlet-millet iletişimi, saha çalışmaları, dirençli toplum inşası ve iyileştirme çalışmalarının iletişim boyutu ele alınacak. Panel, afet durumlarında kurumlar arasında koordinasyonun sağlanması ve etkili bir iletişim ekosistemi oluşturulması açısından önem taşıyor.

Acil Durumlara Karşı Dirençli İletişim Ekosistemi İnşası Paneli'nde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, Anadolu Ajansı Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Karagöz ile AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar gibi kamu kurumlarının üst düzey temsilcileri bir araya gelecek. Panele katılan konuşmacılar, devlet-millet iletişimi, saha çalışmaları, dirençli toplum inşa etme ve iyileştirme çalışmalarının iletişim boyutunu ele alacaklar.

Sivil toplum örgütleri ve gönüllüler, afet bölgesinde barınma, sağlık, beslenme, arama kurtarma gibi çeşitli alanlarda faaliyet göstererek yeniden inşa ve ihya sürecinde gönüllülüğün önemini vurgulamak üzere Sivil Toplum ve Gönüllülük Paneli'nde bir araya gelecekler.

Tokyo Üniversitesi'nden Prof. Hidenori Watanave'nin konuşmacı olarak katılacağı Kriz ve Risk Yönetimine Teknoloji Uygulamaları Paneli, afet, risk yönetimi, kriz yönetimi ve acil durumlarda teknolojik uygulamaların ele alınacağı bir platform olacak. Panelde, deprem sonrası analizleri ile bilinen Tokyo Üniversitesi'nden Prof. Hidenori Watanave, teknolojinin afetlerdeki önemine dair görüşlerini paylaşacak.

Forumda, sivil toplum temsilcileri ve gönüllülerin yeniden inşa ve ihya sürecindeki gönüllülüğün önemi hakkında bilgi paylaşımında bulunmak üzere Sivil Toplum ve Gönüllülük Paneli de düzenlenecek. Ayrıca Kriz ve Risk Yönetimine Teknoloji Uygulamaları Paneli'nde, deprem sonrası analizleri sosyal medya üzerinden takip edilen Tokyo Üniversitesi'nden Prof. Hidenori Watanave de bir konuşma yapacak.

Forumun ikinci gününde, Türkiye'de bulunan yabancı misyon şeflerinin katılacağı "Seninleyiz Türkiye, Afetlerde Uluslararası Dayanışma Paneli" ile başlanacak. Sınır Tanımayan Kahramanlar Paneli'nde, Almanya, Güney Kore, İspanya, Azerbaycan ve Polonya'dan ülkemizdeki arama kurtarma çalışmalarına katılan ekiplerin iletişim uzmanları deneyimlerini paylaşacaklar.

Dünya çapında afet ve kriz iletişimi alanındaki önde gelen akademisyenlerin katılacağı Afet, Kriz ve Risk İletişiminde Yeni Yönelimler Paneli'nde, yeni stratejiler ve yaklaşımlar tartışılacak. Ayrıca, "Afetin Hikayelerini Anlatmak" ve "Afet Dönemlerinde Hakikat Mücadelesi" gibi panellerde, afet iletişiminde görsel dil ve anlatım, kamuoyunu doğru ve hızlı bilgilendirme ve dezenformasyonla mücadele yöntemleri gibi konular ele alınacak.

Mentalizm uzmanı Korzay Koçak, gazeteci Trent Murray ve Türkiye Risk Raporu Direktörü Prof. Davut Pehlivanlı da afet iletişimi hakkında sunum yapacaklar. İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen forum, iki binin üzerinde yerli ve yabancı katılımcıyı Ankara'da ağırlayacak ve ulusal ve uluslararası medya ve enformasyon politikalarına yön veren üst düzey yetkililerin deneyimlerini paylaşmalarına olanak sağlayacak.

Ayrıca forumda, Afet İletişim Eğitimi ve "Ulusal Afet İletişimi Tatbikatı Hackathonu" adı altında bir tatbikat da gerçekleştirilecek. Bu tatbikat, kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplumun afetlere karşı etkin iletişim senaryolarını hazırlaması için bir fırsat sunacak ve kapasite geliştirme imkanı sağlayacak.