Çevre

Savaşçı böcekler doğaya sanıldı

DÜZCE’DE 8 BİN SAMURAİ ARISI KAHVERENGİ KOKARCA İLE SAVAŞMASI İÇİN FINDIK BAHÇELERİNE SALINDI.

Abone Ol

Düzce’de 8 bin samurai arısı kahverengi kokarca ile savaşması için fındık bahçelerine salındı.

Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen ’kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele’de Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde desteklenen, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen "Kahverengi Kokarcanın Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi" projesi çerçevesinde, merkez ilçeye bağlı Aydınpınar köyünde kahverengi kokarca zararlısı parazitoiti samurai arısı olarak da bilinen doğal düşman salımı gerçekleştirildi.

Parazitoit salımına Vali Selçuk Aslan, Jandarma Komutanı Albay Murat Kılıç, Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun ve üreticiler katıldı.

Vali Selçuk Aslan, "Coğrafyamızın neredeyse dörtte birinde 672 bin dekarlık alanda biz Fındık tarımıyla uğraşıyoruz. Ülkemizde ilki 2018 yılında görülen Uzak Doğu, Çin, Tayvan menşeili kahverengi kokarca denilen bir zararlı söz konusu. Kahverengi kokarca dediğimiz en halk tabiriyle fındığın özünü sömüren, kalitesine düşüren günden güne ağaçlarda kurumaya sebep olan bir çeşit zararlı türü. Hastalığın ilk tespitinden itibaren Tarım ve Orman Bakanlığımız bu konuda biyolojik mücadeleyi nasıl yapabileceğimiz noktasında araştırmalara başlamıştı. Bakanlığımızın araştırma enstitülerinde kahverengi kokarca ile mücadele noktasında şu anda elimde görülen samurai olarak adlandırdığımız bir olumlu faydalı böcek türü geliştirildi. Kahverengi kokarca günlük 30 kilometre yol alabilmekte 3 yıl içerisinde ise bir çiftten 30 bin çifte kadar ürüyebilmekte. Yani asimetrik bir hızda çoğalmakta ve de günden güne tüm dünyamızı işgal edebilecek bir riski barındırmakta. Sadece fındığımıza zarar vermemekte, onun üzerinde bölgemizde yetiştirdiğimiz meyve ve sebze türünü de zararlı hale getirmekte, özünü emmekte, faydasız verimsiz hale getirmekte. Düzce’de salımlarına başladık. Kısmet olursa bugünkü salımlarla beraber 7 ilçemizde ve merkezimizde 8 bin samurai arısını doğaya bırakacağız. Samurai arısının özelliği nedir? Samurayi arısı kahverengi kokarcanın yavru bıraktığı larvalara gitmekte yuvalanmakta ve oradaki yeni türeyebilecek çoğalabilecek kahverengi kokarcaları imha etmekte. Memleketimiz açısından, Düzce’miz açısından çiftçimiz açısından hayırlı uğurlu olsun diyorum. İnşallah 2 yıl içerisinde doğadaki doğal dengeyi samurai arılarının kahverengi kokarca ile yapacağı mücadele ile sağlayacağımıza inanıyorum. Bu noktada vatandaşlarımızı Tarım ve Orman Bakanlığımızın uyarılarına karşı can kulağıyla duyarlı olmaya davet ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından savaşçı böcekler fındık bahçelerine bırakıldı.