ÖZEL HABER

SAMURAY ARISI İLİMİZDE DE SALINACAK

Kahverengi Kokarca popülasyonunda yaşanan artışla, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü tarafından laboratuvar ortamında üretilen, samuray arısı mücadele edecek.

Abone Ol

Üretim aşamasında olan samuray arısının, 2024 yılından sonra Ordu’da doğaya salımı gerçekleşmesi planlanıyor.

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, kahverengi kokarca ile 4 farklı yöntemle mücadele gerçekleştirdiklerini ifade etti.

4 KOLDAN MÜCADELE EDİLİYOR!

Mekanik, kimyasal, biyolojik ve biyoteknik olmak üzere 4 farklı yöntemle gerçekleştirdikleri mücadeleye değinen Müdür Yılmaz, bu yöntemlerden biyolojik olanına şu açıklamalarda bulundu;

“Biyolojik mücadele, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitümüzün çoğalttığı Samuray Arıları kullanılarak yapılmaktadır. Bu samuray arıları, Artvin tarafında doğaya Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğümüz tarafından bu yıl içerisinde salınmıştır. Şu an Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitümüz bu samuray arılarını çoğaltmaya yönelik çalışmalarına devam ediyor. Bu arıların çoğaltılmasına müteakip, 2024 yılı içerisinde de ilimizde zararlının yoğun olarak görüldüğü yerlere kontrollü olarak, samuray arılarının bırakılması yönünde çalışmalara devam edilmektedir.”

ÖNEMLİ BİR SÜREÇ…

Samuray arılarının, kahverengi kokarca ile mücadelesine değinen Müdür Kemal Yılmaz, “Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitümüz Samuray Arılarını çoğaltmak için, doğadan şu an Kahverengi Kokarcanın erginlerini topluyor. Bu kokarcanın erginleri laboratuvar ortamında yumurtluyor, samuray arısı da bu kokarcanın yumurtasının içerisine kendi yumurtasını bırakmak suretiyle Kokarcanın yumurtalarını parazitliyor. Dolayısıyla bu kokarca yumurtaları, samuray arısı tarafından parazitlendiği zaman Kokarca yerine Samuray Arısı çıkmış oluyor. Bu sayede enstitümüz bu samuray arılarını çoğaltmış oluyor” şeklinde açıkladı.

İLAÇLAMA YÖNTEMİ DE SAĞLANIYOR

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, amaçlarının kokarca popülasyonunun yoğunluğunu azaltmak olduğunu ifade ederek; “Burada sadece biyolojik mücadele gerçekleştirmemiz söz konusu değil, biz içerisinde bulunduğumuz şu dönemde de, mekanik mücadele dediğimiz kışlaklara çekilen kokarcaları buralardan imha etmek suretiyle halk sağlığına uygun olan ilaçları; balkonlarımızda, evimizin dış cepheleri, samanlık, odunluk, serendir gibi yapıların, halk sağlığına uygun ilaçlarla ilaçlamak suretiyle şu dönemde gerçekleştirmemiz gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Mayıs ve Haziran aylarında ise tarım arazilerinde, fındık bahçelerinde kimyasal mücadele aşamasına geçeceklerini ifade eden Yılmaz, ayrıca bir diğer mücadele de biyoteknik mücadele dediğimiz, feromon tuzakları kullanarak da bu zararlıyı yakalayıp imha etmek suretiyle mücadele çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Bu sürecin uzun soluklu bir iş olduğunu belirten Kemal Yılmaz, “Tüm paydaşlarımızla bir arada, birlikte hareket etmek suretiyle çalışmalarımıza şu an devam ediyoruz. Sayın Valimizin önderliğinde bu çalışmalarımız aralıksız devam ediyor” dedi.

Haber: Tülin Vayni/Ordu Yeni Dönem