Malum; pazartesi günü itibariyle mübarek Üç Aylar mevsimine girdik. Recep ayının ilk perşembe gecesi de Regaip Kandilidir.

Mübarek mevsimin değerini bilmeliyiz. İlk feyizli geceyi bu akşam idrâk ediyoruz. Hepimize mübarek olsun. İslâm Âlemi ve insanlık için hayırlara, bereketlere vesile olsun inşallah.

Bu bereketlerden şahsen de istifade etmek için kul olarak, anne-baba ya da büyükler ya da etki alanı bulunan kişiler olarak bizzat yapmamız gereken şeyler var.

Bir defa Recep ve Şaban ayı boyunca Resulullah’ın (s.a.v) şu duasını her fırsatta tekrarlamayı unutmayalım ve gerek bu duayı gerekse bu zaman dilimlerine has ibadet ve hareketleri yaparken örnek olmaya, çevremize rehberlik etmeye çalışmalıyız. Devamlı tekrarlanması gereken dua şu:

“Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şaban ve bellığnâ Ramazân: Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/259)

Değerli okurlar. Elbette bütün aylar, yıllar, günler Allah’ındır; ama konuyla ilgili rivayetler birlikte incelendiğinde, bu konudaki nitelemelerin üç ayların faziletini vurguladığı görülür.

REGÂİP’TEN MÎRÂCA; KUTLU SİLSİLE…

Receb’in ilk cuma gecesi yukarda da ifâde ettiğimiz gibi Reğâib, 27. gecesi ise Miraç Kandilidir.

Regaip; ‘ihsanlar, ikramlar’ demektir. Allah Teâlâ (c.c.) bu gecede, müminlere rağîbetler (ihsanlar, ikramlar) yağdırır.

Kısaca söylemek gerekirse, Regaip Türkçemizde rağbet kelimesiyle günlük olarak kullanılmaktadır. Arapça olan bu kelimeyi irdeleyecek olursak kelime "re-ğa-be" fiil kökünden gelmektedir. Dolayısıyla "reğabe"den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir. Biz bunu iyiliklere, güzelliklere, ibadete, tövbe ve istiğfara rağbet edilen gece olarak anlıyoruz.

Kandil kelimesine gelince bu tamamen bize özgü bir kavramdır. Böyle feyizli gecelere kandil gecesi denilmesinin sebebi, tarihimizde Osmanlının son dönemlerinde camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılmaya başlanarak bu mübarek geceler kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir.

O halde bu geceye özel bir hürmet gösterip, bu ihsan ve ikram sağanağından yararlanmak gerekir. “Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaip gecesi, Şaban’ın 15. gecesi, Cuma, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gecesi.” (Camiu’s-Sagîr, 3/454)

REGAİP GECESİ YAPILACAK DUA VE İBADETLER

İşte bu bereket mevsiminin ilk ayının ilk kandilinde sâdece sokakları değil gönüllerimizi de aydınlatacak davranışlar; ya da Regaip Gecesi yapabileceğimiz ibadetler.

1. Gündüzünde Oruç Tutmak: Bu oruç perşembe ve cuma olmak üzere 2 gün tutulacağı gibi sadece cuma günü tutulmasını uygun görenler de vardır.

Ayrıca, Allah CC. dostlarından Mahmud Sami Ramazanoğlu (k.s.) "Dualar ve Zikirler" kitabında, bu geceyi değerlendirmek adına şöyle bir tavsiyede bulunmuşlar: "Leyle-i Regaip’ten evvelki perşembe günü oruç tutulup akşam birkaç lokma iftar edip akşam namazını edadan sonra iki rekâtta bir selâm vermek üzere on iki rekât nafile namaz kılınacaktır." buyurmuşlardır.

2. Kaza Namazı ve Nafile Namaz Kılmak: En mühim hususlardan biri, namazdır. Hak dostları bu gecede namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

3. Kur'an-ı Kerim Okumak: Allah dostları Regaip gecesinde çokça Kur’an-ı Kerîm okunmasını tavsiye buyurmuşlardır.

“Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir.” (Tirmizî, Fazailü’l-Kur’an 18)

4. Tövbe İstiğfar Etmek: Allah Teâlâ şirke düşmeyenlerin büyük günahlarını affedeceğini bu gecede müjdelemiştir. (Bk. Müslim, İman, 279)

5. Bol dua Etmek: Bu mübarek geceler, rabbimize duâ ve niyazda bulunma zamanlarıdır.

Ayet-i kerimede buyrulur: “(Ey Resulüm!) De ki: Sizin dua ve niyazlarınız olmazsa, Rabbim size ne diye değer versin?..” (El-Furkan, 77)

6. Salavat Getirmek: Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimize salavat getirmeyi Allah Teâlâ emretmiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının giderileceği bildirilmiştir.

Ayet-i kerîmede buyrulur: “Şüphesiz ki Allâh ve melekleri, Peygamber’e çokça salât ederler. Ey müminler! Siz de O’na salevât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin!” (El-Ahzâb, 56)

7. Sadaka Vermek: Allah yolunda infakta bulunup sadaka vermenin kişiyi pek çok tehlike ve belâlardan muhafaza edeceği, buna ilâveten sadaka sahibini muhabbetullâh’a nail eyleyeceği unutulmamalıdır. Bu müstesna geceler de sadaka vermeye en güzel vesilelerdir.

Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- “Yarım hurmayla da olsa cehennem ateşinden korunun, onu da bulamazsanız güzel ve hoş bir söz ile korunun.” buyururdu. (Buhari, Edeb, 34)

8. Hamd Etmek ve Şükür: Bu mübarek gecelerde Rabbimize çokça hamd etmeli ve şükür halinde bulunmalıyız.

Ayet-i kerimede “Ölümsüz ve daima diri olan Allah’a güvenip dayan. Onu hamd ile tesbih et!” (Furkan süresi, 58) buyrulmaktadır.

Resûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz şöyle buyurmuşlardır: “Şükür, îmânın yarısıdır...” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, I, 107)

9. Allah’ı Çokça Zikretmek: Âyet-i kerîmede buyrulur: “…Allâh’ı zikretmek, elbette en büyük (ibâdet)’tir…” (el-Ankebût, 45)

“Allah’ı sevmenin alâmeti, Allah Teâlâ’yı zikretmeyi sevmektir.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, II, 52)

KEŞKE DEMEMEK İÇİN!

Bu ayların kıymetini en iyi bilen Efendimiz (s): “Ölüp de pişmanlık duymayacak hiç kimse yoktur.” deyince ashab-ı kiram sorar: “O pişmanlık nedir ya Rasûlallah?” Rasûlüllah (s.a.) cevap verir:

“(Ölen,) Muhsin (iyi, erdemli) bir kişi ise, bu hâlini daha fazla artıramamış olduğuna; şayet kötü bir kişi ise, kötülükten vazgeçerek hâlini ıslah etmediğine pişman olacaktır.” (Tirmizî, Züht 59)

Öyleyse gelin, Hesap Günü daha fazla pişman olmamak ya da “keşke” dememek için, Salih amelleri çoğaltacak fırsatları kaçırmayalım. Efendimizi örnek alalım: Resulullah (s.a.), Recep ve Şaban aylarında ibadete özel bir önem verir; bu iki mübarek ayı Ramazan ayına bir hazırlık mevsimi olarak geçirirdi.

İbn Ataullah, Hikem-i Ataiye’de der ki: “Kulluk görevlerini ileride bulunacak boş bir zamana ertelemek nefsin ahmaklığındandır.” Ne ki insan, görevlerini, özellikle kulluk görevlerini hep ihmal edip erteler…

“KEŞKE!” DEMEMEK İÇİN…

GELİN DOSTLAR, Allah’ın lütuf, rahmet ve bereketinin oluk oluk üzerimize yağdığı üç aylar fırsatını kaçırmayalım, BU AKŞAMKİ Regaip gecemiz başta olmak üzere tüm gece ve gündüzlerimizi daha bir dikkat ve rikkatle değerlendirmeye çalışalım. Netice itibariyle “keşke!” diyecek olanların durumuna düşmeyelim.…

Bu duygu ve düşüncelerle Üç aylarımız ve Regaip kandilimiz bereketli, feyizli ve hayırlı olsun diyor; başta sizler, bizler ve ümmet-i Muhammed olmak üzere, aziz milletimiz, coğrafyamız ve insanlık hayrına olarak dirilişimize vesile teşkil etsin niyazıyla cümleye sevgiler-saygılar, sevdikleriyle beraber sonsuz saadetler diliyoruz wes’selâm…