ÖZEL HABER

Oy Birliği Yoksa İş Yeri Açamazsın!

Şehir hayatı beraberinde birlikte yaşam olgusunu da getirmekte. Kentsel nüfustaki artış, kullanılan ortak alanların sayısını artırmakta ve bu durum komşuluk ilişkilerini daha karmaşık bir hale sokmaktadır. 

Abone Ol

Bu ilişkilerden zamanla birçok ihtilaf doğmakta olup, bu ihtilaflardan birisi de mesken olarak kararlaştırılan bir taşınmazın iş yeri olarak kullanılıp kullanılamayacağı hususudur.

KAPI KOMŞUNUZ KENDİSİNE AİT MESKENİNİNE İŞ YERİ AÇABİLİR Mİ?

Avukat Emrecan Temel, Kat Mülkiyeti Kanunu ile ilgili bilinmesi gereken hususlara değindi. Temel, gayrimenkul olarak kullanılan apartmanlarda vatandaşların haklarına şu sözlerle açıklık getirdi;

“Bu sorunun cevabı Kat Mülkiyeti Kanununda açıkça yer almaktadır. Kanunun 24. Maddesinde Ana gayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerlerin, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile açılabileceği açıkça belirtilmiştir. İlgili Kanununda avukatlık ofisleri, bazı muayenehaneler ve muhasebe ofisleri için imtiyaz tanınmaktadır.”

OY BİRLİĞİNİN ÖNEMİ

Kat maliklerinin tamamının muvafakati olmaksızın, mesken niteliğindeki bağımsız bölüme, Kanunda sayılı iş yerlerinden birisi yahut benzeri bir iş yeri açılamayacağının net olduğunu belirten Emrecan Temel, “Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin 24.06.2014 Tarih ve 2014/3921 Esas 2014/11334 Karar sayılı ilamında da; "634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 24. maddesinin ikinci fıkrasına göre, anataşınmazın kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde somut olayda olduğu gibi işyeri olarak kullanmak ve faaliyet göstermek ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla mümkündür." şeklinde hüküm kurulmuş ve oy birliği hususunun önemi bir kere daha işaret edilmiştir.” dedi.

KAT MALİKLERİNİN MUVAFAKATİ OLMADAN AÇILAN İŞ YERİ İÇİN NE YAPILABİLİR?

Kat maliklerinin izni olmadan açılan iş yeri için izlenmesi gereken sürece değinen Temel, “Mesken olarak atanmış olan bağımsız bölümde, kat maliklerinden birinin veya birkaçının onayı alınmadan açılan iş yeri hakkında sulh hukuk hakiminin müdahalesi talep edilebilecektir. Sulh Hukuk Mahkemesince meskenin eski haline getirilmesine karar verilebilecektir.” diye konuştu.

Avukat Emrecan Temel, muvafakat veren kat maliki tahliye talep edebilir mi? sorusuna ise; “Kat Malikleri Kanununda oy birliğinin şart olduğu belirtilmektedir, yani tüm maliklerin onayı olmadan açılan iş yeri hakkında eski hale getirme (tahliye) davası açılabilecektir. Peki muvafakat veren malik, diğer kat maliklerinin muvafakat vermemiş olmasına dayanarak dava açabilecek midir? 

Yargıtay bu konuda TMK'nın 2. Maddesini göz önünde tutarak değerlendirme yapmaktadır. Yargıtay uygulamalarında, muvafakat veren kişinin daha sonra davacı olması bir hakkın kötüye kullanımı olarak kabul edilmiştir. Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin, 2010/1955Esas 2010/9530 Karar numaralı kararı bu hususa ilişkin olarak ‘Ancak Yargıtay'ın yerleşik uygulamalarına göre işyeri açılması konusunda muvafakat veren kat maliklerinin dava açması Medeni Kanun’un ikinci maddesinde belirtilen hakkın suistimali niteliğinde kabul edilmektedir.’ demektedir.” açıklamasında bulundu.

Haber: Derya Kara/Ordu Yeni Dönem