Ordu’da, botanik bahçe işiyle uğraşan ve ülkenin hatta dünyanın dört bir yanına çeşitli bitkiler gönderen Cengiz Şahin, son dönemde evde bitki ve ağaç yetiştirmenin revaçta olduğuna değindi.
Son zamanlarda bazı kitlelerde, evlerinin bahçesine gösterdiği özenin arttığını ve bahçelerini güzelleştirme arzusunun yoğunlaştığını belirten Şahin, bu ilginin önceden de var olduğunu fakat gün geçtikçe moderen bir hal almaya başladığını ifade etti.
Balkonlarda Beklenmedik Sürprizler
Şahin, metropol şehirlerde yaşayan insanların, balkonlarında ve bahçelerinde bakabileceği çiçeklere talep gösterdiğini söyleyerek; “bu sadece çiçekle sınırlı kalmıyor evinin balkonunda, çatısında limon ağacı bakanlar dahi artmaya başladı. Bunun başlıca nedeni ise kent yaşamında sınırlı imkanlar mevcutken pandemiden kalan alışkanlığın sürmesi” olarak değerlendirdi.
Limoni Servi, leylandi, mazı gibi kip bitkiler daha çok talep görmeye başladığının altını çizen Cengiz Şahin, “Karadeniz Bölgesi’nde vatandaşlar bunu bahçesinde yapabiliyor ama İstanbul, Ankara gibi kentlerde vatandaşlar, 4’ncü, 5’nci kattaki balkonlarında uygulamaya çalışıyor. İbreli ağacın çatı, balkon gibi yerlerde yetişmesi hiç olacak şey değil ama yeşillik ile iç içe olmak isteyen vatandaşlar kendi mahremiyet alanını yaratmaya çalışıyor” dedi.
Son zamanlarda sağlık için tercih edilen bitkilerde rövanşta olduğunu belirten Şahin, Kaktüs, Sukulent, Aloe Vera gibi bitkilerin radyasyona iyi gelmesi, cilde maske olarak uygulanması gibi çeşitli etkenlerden dolayı satışı artan ürünler arasında olduğunu dile getirdi.
Şifalı Olarak Bilinen Bitkiler Balkonları Süslüyor
Cengiz Şahin, Artvin’den Ordu’ya kadar çok zengin bir bitki florasına sahip olunduğunu belirterek, “Sofrada yediğimiz ısırgan otu, galdirik, melocan gibi bu yöreye özgü otların artık insanlara satışını gerçekleştiriyoruz. Sebze olarak pazarlarda satışı gerçekleştirilen bu bitkiler artık saksıda yetiştirilmek için ilgi görüyor. Şifalı tıbbi bitki olarak nitelendirilen bu yeşillikleri, evlerin balkonlarında saksı içerisinde yetiştirilirken görmek artık mümkün” diye konuştu.
Bakımı Kolay Olanlar Tercih Edilmeli!
Şahin, evde bakılacak bitkiler konusunda şu tavsiyelerde bulundu;
“Evde hangi bitki bakılır diye bir şey yok aslında. İstediğin her bitkiyi evde bakmak mümkün ama benim önerim, eve kaktüs ve sukulent dışında bitki sokulmaması. Bunun nedeni de pencereden uzaklaştırılan bitkiyi ölüme terk etmiş olmamızdan kaynaklı. Evde limon bakmak da mümkün fakat şöyle bir şey var, o limonu 5 ay bakabilirsin 5 aydan sonra çöp olur. O yüzden insanlara her zaman tavsiyemiz, güneş ve su ihtiyacı az olan bitkileri evde bakmayı tercih etmeleri daha doğru olur.”