Ordu’nun Çamaş ilçesinde fındık üreticiliği yapan Beytullah Gülmez, kahverengi kokarcanın -12 derecede bile yaşayabildiğini paylaştığı bir video ile gözler önüne serdi.
Uzmanlar, soğuk hava dalgasının bu zararlının popülasyonunu azaltacağını umuyordu, ancak görüntüler kokarcanın dayanıklılığını bir kez daha kanıtladı.
Son günlerde bölgede etkili olan soğuk hava ve kar yağışının, kahverengi kokarca mücadelesine katkı sağlayabileceği düşünülüyordu. Ancak Gülmez’in çektiği videoda, -12 dereceye rağmen kokarcanın hala hareket edebildiği görüldü.
Üreticiler Endişeli! Kokarca Soğuğa Dirençli mi?
Fındık bahçelerinde ciddi zarara neden olan kahverengi kokarca, kış aylarında diyapoz (uyku) dönemine girerek hayatta kalıyor. Açık alanlarda aşırı soğuklarda ölebileceği düşünülse de, kapalı alanlarda saklanarak düşük sıcaklıklara dayanabildiği biliniyor.
Uzmanlar, kokarca ile mücadelenin sadece hava koşullarına bırakılmaması gerektiğini, özellikle kışlak mücadelesi kapsamında çatı, baca, depo gibi kapalı alanlarda ilaçlama ve temizlik yapılmasının önemini vurguluyor.