ORDU

Ordu'da Son Dönemde İshal Salgınları Arttı! Salgının Nedeni Bakın Ne Çıktı!

Ordu'da kırsal bölgelerde kullanılan kontamine su kaynaklarının ishal salgınlarına neden olabileceği uyarısında bulunan Uzman Dr. Ali Coşkun, son aylarda taşkın yağışlar sonrasında artan ishal vakalarına dikkat çekti.

Abone Ol

Ordu'da kırsal bölgelerde kullanılan kontamine su kaynaklarının ishal salgınlarına neden olabileceği uyarısında bulunan Uzman Dr. Ali Coşkun, son aylarda taşkın yağışlar sonrasında artan ishal vakalarına dikkat çekti.

Uzm. Dr. Coşkun, bu vakaların büyük kısmının su kaynaklı olduğunu belirterek, iki ana bulaşma yolunu vurguladı: Deniz suyu ve içme suyu veya kullanma suyu bulaşmaları.

Acil servislere başvuran ishal vakalarının yaklaşık %80’inin kırsal bölgelerden geldiğini belirten Dr. Coşkun, kırsal kesimlerin su kaynaklarının temizliğinin kritik önem taşıdığını ifade etti. Resmi kurumlar tarafından düzenli olarak bakım ve kontrolleri yapılan su kuyuları ile izinsiz açılan ve genellikle bakım yapılmayan kuyu suyu kaynakları arasındaki farklara dikkat çeken Coşkun, kırsal bölgelerde çoğunlukla kaynak suyu veya kuyu suyu kullanıldığını belirtti.

Dr. Coşkun, kuyu suyunun genellikle yer altından doğrudan çekildiğini ve doğal mineraller açısından zengin olabileceğini ancak aynı zamanda bulaşıcı hastalıklar, kanalizasyon ve kimyasal toksik maddeler açısından risk taşıyabileceğini vurguladı. Kuyu suyunun güvenilirliğinin hiçbir zaman garanti edilemeyeceğini ifade eden Dr. Coşkun, bu yüzden kuyu suyunun düzenli olarak test ettirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kontrolsüz kuyu sularının kullanılmaması gerektiğini belirten Coşkun, ishal vakalarının sıklıkla görüldüğü bölgelerde suların kaynatılarak içilmesi, ticari ambalajlı suların tercih edilmesi ve sebze ile meyvelerin bu sularla yıkanması gerektiğini söyledi. Ayrıca, vücut temizliği için de mümkünse kuyu ve kaynak sularının kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Doğal afetler gibi olayların şehir suyunu kirletebileceğini belirten Coşkun, bu durumda da suların kaynatılarak içilmesi gerektiğini belirten Coşkun, “Doğal afetler gibi olaylar, şehrin suyunu büyük ölçüde kirletebilir. Bunu çözmek için, su, ekipman ve boruların tedavi edilmesi gerekir ve su tekrar kullanım için güvenli kabul edilene kadar uzun bir süre geçebilir. Bu durumlarda da: Sular kaynatılıp soğutularak içilmeli, ticari ambalajlı sular içilmeli, yemeklerde, çay – kahve içiminde de bu sular kullanılmalıdır. Özellikle sebze ve meyvelerin yıkanmasında da bu ticari temiz sular kullanılmalıdır. Vücudun temizliği de ishal salgını zamanlarında, mümkünse mikroplardan arındırılmış olduğu emin olunan sular kullanılarak yapılmalıdır” dedi.